Ovocňákové švestkovo-skořicové ovesné tyčky Flapjack

svestkovy flapjack

Hledáte zdravou a chutnou svačinu, která vám dodá energii na celý den? Nebo něco, co si můžete vychutnat ráno k snídani a začít tak den plný elánu? Pak je domácí flapjack se švestkovými plátky a špetkou skořice tou správnou volbou. Tento lahodný kousek plný vlákniny potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také vás zasytí a dodá potřebné živiny.

Flapjack je tradiční ovesná tyčinka, původem z Velké Británie, kterou si snadno můžete připravit i doma. Oproti mnoha komerčně vyráběným tyčinkám, které leckdy obsahují glukózo-fruktózový sirup a jiné umělé přísady, domácí flapjack nabízí zdravější alternativu, jelikož máte plnou kontrolu nad tím, co do něj přidáte.

Domácí flapjack je skvělou volbou nejen na doma, ale i na cesty. Díky svému praktickému formátu si ho můžete vzít s sebou kamkoli – do práce, do školy nebo na výlet. Proto s touto pochoutkou potěšíte nejen sebe, ale i celou rodinu.

Ingredience na 16 kousků:

Postup:

  1. Polovinu vloček smícháme se švestkovým pyré, necháme cca 5 minut odstát a následně je rozprostřené na plechu dáme péct na 100°C po dobu 30 minut.
  2. Druhou polovinu vloček v hmoždíři nebo paličkou lehce rozlámeme.
  3. Mezitím si v rendlíku rozpustíme na nízkém ohni máslo, poté do něj přidáme třtinový cukr a počkáme, dokud se nerozpustí i ten.
  4. Poté v míse smícháme jak vločky se švestkovým pyré, tak i ty polámané, na kostičky nakrájené ovocné plátky, přidáme rozpuštěné máslo a med. Poté vše důkladně promícháme.
  5. Směs přendáme do pečícím papírem vyložené formy o velikosti 20 x 30 centimetrů, rozprostřeme a dáme péct na 160°C po dobu 45 - 55 minut (dozlatova).
  6. Ještě teplé těsto nakrájíme na 16 stejně velikých kousků a necháme ve formě kompletně vychladnout.

Hotové ovesné tyčky vám vydrží 10 dnů při skladování v uzavíratelné nádobě.

Dobrou chuť!