Ovocné žížalky plné zdraví a probiotik z našich Ovocňáčků!

Ovocné žížalky Ovocňák plné zdraví a probiotik

Zapomeňte na kupované bonbony plné cukru a barviv. Domácí ovocné žížalky jsou důkazem, že zdravé může být i hravé, barevné a neskutečně dobré! A navíc – jejich příprava je tak jednoduchá, že můžete zapojit i děti. Společně tak vytvoříte mlsání, které nejen potěší chuťové buňky, ale i posílí imunitu a podpoří trávení. 

Základem žížalek je naše ovocné pyré, kde každé z nich má svůj vlastní příběh a malý zázrak uvnitř:

  • Meruňky jsou plné betakarotenu, který prospívá očím a pokožce
  • Švestky pomáhají trávení a přirozeně detoxikují organismus
  • Jahody jsou zásobárnou vitamínu C, který posiluje imunitní systém
  • Maliny zase obsahují antioxidanty, které chrání buňky před stresem

Místo běžné želatiny se v receptu používá agar, rostlinná alternativa získaná z mořských řas. Agar nejenže krásně tuhne a drží tvar, ale zároveň pomáhá trávení a je bohatý na vlákninu. Sladkost v bonbonech zajišťuje med, přírodní zázrak plný enzymů a minerálů. Kromě toho má antibakteriální účinky a krásně zvýrazní ovocnou chuť. Navíc přidáním probiotik a vitamínu C získají vaše ovocné žížalky úplně nový rozměr. Probiotika podpoří zdravou střevní mikroflóru, zatímco vitamín C pomůže imunitě a ochraně buněk před volnými radikály.

Teď je ten čas, kdy se každý vitamín a minerál v těle počítá! Koukněte na recept níže a překvapte děti domácími bonbony, které jsou zdravé, hravé a neodolatelné. Stačí pár ingrediencí, trocha trpělivosti a chuť tvořit.

Potřebné ingredience:

  • 1 ovocné pyré meruňka
  • 1 ovocné pyré švestka
  • 1 ovocné pyré jahoda
  • 1 ovocné pyré malina
  • 8 g agaru (přírodní želatiny)
  • 150 ml studené vody
  • 4 lžičky medu (nebo jiného preferovaného sladidla)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 červená řepa nadrobno nastrouhaná
  • probiotika v prášku bez příchutě
  • vitamín C v prášku

Postup:

  1. Ovocná pyré si vymačkáme každé zvlášť do mističek a následně:
    - do meruňkového pyré přidáme 1 lžičku medu, 50 ml vody, 2 g agaru, 1/2 lžičky kurkumy
    - do švestkového pyré přidáme 1/2 lžičky skořice, 2 g agaru a 1 lžičku medu
    - do malinového pyré přidáme šťávu z nastrouhané červené řepy pro barvu, 50 ml vody, probiotika dle dávkování na obalu, 1 lžičku medu a 2 g agaru
    - do jahodového pyré přidáme lžičku vitamínu C, 50 ml vody, pár kapek šťávy z červené řepy, 2 g agaru a 1 lžičku medu
  2. Každou směs s pyré zamícháme a přelijeme do rendlíku, kde na mírném ohni směs po dobu 3 minut budeme zahřívat, poté přelijeme do připravených forem.
  3. Všechny formy s ovocnou směsí necháme ztuhnout v lednici alespoň po dobu 1 hodiny.
  4. Opatrně z forem gumídky vyjmeme a můžeme se pustit do mlsání - nesnědené kousky doporučujeme skladovat v lednici po dobu max 3 dnů. 

Tak dobrou chuť :)