
Zapomeňte na kupované bonbony plné cukru a barviv. Domácí ovocné žížalky jsou důkazem, že zdravé může být i hravé, barevné a neskutečně dobré! A navíc – jejich příprava je tak jednoduchá, že můžete zapojit i děti. Společně tak vytvoříte mlsání, které nejen potěší chuťové buňky, ale i posílí imunitu a podpoří trávení.
Základem žížalek je naše ovocné pyré, kde každé z nich má svůj vlastní příběh a malý zázrak uvnitř:
- Meruňky jsou plné betakarotenu, který prospívá očím a pokožce
- Švestky pomáhají trávení a přirozeně detoxikují organismus
- Jahody jsou zásobárnou vitamínu C, který posiluje imunitní systém
- Maliny zase obsahují antioxidanty, které chrání buňky před stresem
Místo běžné želatiny se v receptu používá agar, rostlinná alternativa získaná z mořských řas. Agar nejenže krásně tuhne a drží tvar, ale zároveň pomáhá trávení a je bohatý na vlákninu. Sladkost v bonbonech zajišťuje med, přírodní zázrak plný enzymů a minerálů. Kromě toho má antibakteriální účinky a krásně zvýrazní ovocnou chuť. Navíc přidáním probiotik a vitamínu C získají vaše ovocné žížalky úplně nový rozměr. Probiotika podpoří zdravou střevní mikroflóru, zatímco vitamín C pomůže imunitě a ochraně buněk před volnými radikály.
Teď je ten čas, kdy se každý vitamín a minerál v těle počítá! Koukněte na recept níže a překvapte děti domácími bonbony, které jsou zdravé, hravé a neodolatelné. Stačí pár ingrediencí, trocha trpělivosti a chuť tvořit.
Potřebné ingredience:
- 1 ovocné pyré meruňka
- 1 ovocné pyré švestka
- 1 ovocné pyré jahoda
- 1 ovocné pyré malina
- 8 g agaru (přírodní želatiny)
- 150 ml studené vody
- 4 lžičky medu (nebo jiného preferovaného sladidla)
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 červená řepa nadrobno nastrouhaná
- probiotika v prášku bez příchutě
- vitamín C v prášku
Postup:
- Ovocná pyré si vymačkáme každé zvlášť do mističek a následně:
- do meruňkového pyré přidáme 1 lžičku medu, 50 ml vody, 2 g agaru, 1/2 lžičky kurkumy
- do švestkového pyré přidáme 1/2 lžičky skořice, 2 g agaru a 1 lžičku medu
- do malinového pyré přidáme šťávu z nastrouhané červené řepy pro barvu, 50 ml vody, probiotika dle dávkování na obalu, 1 lžičku medu a 2 g agaru
- do jahodového pyré přidáme lžičku vitamínu C, 50 ml vody, pár kapek šťávy z červené řepy, 2 g agaru a 1 lžičku medu - Každou směs s pyré zamícháme a přelijeme do rendlíku, kde na mírném ohni směs po dobu 3 minut budeme zahřívat, poté přelijeme do připravených forem.
- Všechny formy s ovocnou směsí necháme ztuhnout v lednici alespoň po dobu 1 hodiny.
- Opatrně z forem gumídky vyjmeme a můžeme se pustit do mlsání - nesnědené kousky doporučujeme skladovat v lednici po dobu max 3 dnů.
Tak dobrou chuť :)
.png)