Máte chuť na něco sladkého, ale zároveň zdravého? Vyzkoušejte naše mrkvové muffiny ze špaldové mouky! Díky kombinaci mrkve, rozinek a ořechů jsou nejen vláčné, ale i plné vitamínů, vlákniny a zdravých tuků. Navrch je zdobí lahodný tvarohový krém, který skvěle doplní jejich jemnou chuť.
Jsou ideální do školy, ale i do práce nebo jen tak k odpolední svačině. A co je nejlepší? Jsou jednoduché a v průběhu jejich zdobení můžete přizvat i malé pomocníky a užít si tak společný čas.
Kdo říká, že sladké nemůže být i zdravé? Upečte si tyto výživné mrkvové muffiny!
Ingredience na košíčky:
- 112 g změklého másla
- 100 g vanilkového cukru krystal (nebo 100 g cukru krystal a semínka z 1/2 vanilky)
- 100 g třtinového cukru
- 200 g mrkvového pyré
- 275 g pšeničné hladké mouky
- 100 g špaldové hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 mleté skořice
- ½ lžička jemné soli
- 240 ml mandlového mléka
- 1 lžička jablečného nebo vinného octa
- 200 g nahrubo nastrouhané mrkve (cca 4 větší mrkve)
- 80 g zlatých rozinek
- 90 g nasekaných vlašských ořechů
- strouhaná kůra z 1 pomeranče
- Volitelné: 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ½ mletého hřebíčku
Ingredience na krém:
- 140 g změklého másla
- 250 g tvrdého tvarohu
- 300 g moučkového cukru (případně podle chuti)
Postup:
- Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a troubu předehřejeme na 180˚C.
- V míse utřeme změklé máslo společně s oběma druhy cukru a šleháme, dokud nebude směs jemná a nadýchaná. Dále přidáme mrkvové pyré a znovu krátce zamícháme.
- Bokem si ve větší míse smícháme přisáté mouky, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici (a další volitelné koření), strouhanou pomerančovou kůru a sůl.
- Do mokré směsi přidáme nejdříve polovinu té suché a promícháme. Přidáme polovinu mléka, lžičku octa a znovu zapracujeme. Následně přidáme zbytek suché směsi, také zapracujeme a nakonec přidáme zbytek mléka. Směs kompletně prošleháme do jemné konzistence.
- Do připraveného těsta přidáme nasekané ořechy, rozinky a strouhanou mrkev. Vše rovnoměrně zapracujeme.
- Za pomocí lžíce naplníme připravené muffinové košíky zhruba do jejich ¾ a pečeme po dobu cca 30 minut.
Mezitím, co se nám budou košíčky péct, tak si připravíme tvarohový krém:
- V kovové míse ušleháme máslo bílé a nadýchané konzistence (trvá to cca 5 minut). Následně do něj krátce zapracujeme tvaroh a po polévkových lžících budeme v průběhu šlehání přidávat moučkový cukr, dokud nezískáme potřebnou konzistenci a chuť. Poté hotový krém necháme po dobu 1 hodiny odpočívat v lednici..
- Ještě před samotným ozdobením krémem je třeba se ujistit, že jsou košíčky kompletně vychlazené. Následně je možné muffiny krémem za pomocí cukrářského sáčku ozdobit.
- Pro finální dokončení můžeme ještě posypat sekanými ořechy nebo kandovanou mrkví.
Hotové mrkvové košíčky je možné skladovat maximálně 5 dní a to nejlépe v lednici :)
Dobrou chuť!