Zákaznícka podpora:+420 724 626 133eshop@ovocnak.cz
    Mena
    EUR
    Jazyk
    Slovenčina

    Pečeme zdravě! Mrkvové muffiny ze špaldové mouky s tvarohovým krémem

    muffin

    Máte chuť na něco sladkého, ale zároveň zdravého? Vyzkoušejte naše mrkvové muffiny ze špaldové mouky! Díky kombinaci mrkve, rozinek a ořechů jsou nejen vláčné, ale i plné vitamínů, vlákniny a zdravých tuků. Navrch je zdobí lahodný tvarohový krém, který skvěle doplní jejich jemnou chuť.

    Jsou ideální do školy, ale i do práce nebo jen tak k odpolední svačině. A co je nejlepší? Jsou jednoduché a v průběhu jejich zdobení můžete přizvat i malé pomocníky a užít si tak společný čas.

    Kdo říká, že sladké nemůže být i zdravé? Upečte si tyto výživné mrkvové muffiny!

    Ingredience na košíčky:

    • 112 g změklého másla
    • 100 g vanilkového cukru krystal (nebo 100 g cukru krystal a semínka z 1/2 vanilky)
    • 100 g třtinového cukru
    • 200 g mrkvového pyré
    • 275 g pšeničné hladké mouky
    • 100 g špaldové hladké mouky
    • 2 lžičky kypřícího prášku
    • 1 lžička jedlé sody
    • 2 mleté skořice
    •  ½ lžička jemné soli
    • 240 ml mandlového mléka
    • 1 lžička jablečného nebo vinného octa
    • 200 g nahrubo nastrouhané mrkve (cca 4 větší mrkve)
    • 80 g zlatých rozinek
    • 90 g nasekaných vlašských ořechů
    • strouhaná kůra z 1 pomeranče
    • Volitelné: 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ½ mletého hřebíčku

    Ingredience na krém:

    • 140 g změklého másla
    • 250 g tvrdého tvarohu
    • 300 g moučkového cukru (případně podle chuti)

    Postup:

    1. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a troubu předehřejeme na 180˚C.
    2. V míse utřeme změklé máslo společně s oběma druhy cukru a šleháme, dokud nebude směs jemná a nadýchaná. Dále přidáme mrkvové pyré a znovu krátce zamícháme.
    3. Bokem si ve větší míse smícháme přisáté mouky, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici (a další volitelné koření), strouhanou pomerančovou kůru a sůl.
    4. Do mokré směsi přidáme nejdříve polovinu té suché a promícháme. Přidáme polovinu mléka, lžičku octa a znovu zapracujeme. Následně přidáme zbytek suché směsi, také zapracujeme a nakonec přidáme zbytek mléka. Směs kompletně prošleháme do jemné konzistence.
    5. Do připraveného těsta přidáme nasekané ořechy, rozinky a strouhanou mrkev. Vše rovnoměrně zapracujeme.
    6. Za pomocí lžíce naplníme připravené muffinové košíky zhruba do jejich ¾ a pečeme po dobu cca 30 minut.


    Mezitím, co se nám budou košíčky péct, tak si připravíme tvarohový krém:

    1. V kovové míse ušleháme máslo bílé a nadýchané konzistence (trvá to cca 5 minut). Následně do něj krátce zapracujeme tvaroh a po polévkových lžících budeme v průběhu šlehání přidávat moučkový cukr, dokud nezískáme potřebnou konzistenci a chuť. Poté hotový krém necháme po dobu 1 hodiny odpočívat v lednici.. 
    2. Ještě před samotným ozdobením krémem je třeba se ujistit, že jsou košíčky kompletně vychlazené. Následně je možné muffiny krémem za pomocí cukrářského sáčku ozdobit. 
    3. Pro finální dokončení můžeme ještě posypat sekanými ořechy nebo kandovanou mrkví.

    Hotové mrkvové košíčky je možné skladovat maximálně 5 dní a to nejlépe v lednici :)

    Dobrou chuť!