Rýžový nákyp s ovocným pyré

Pro přípravu rýžového nákypu je alfou a omegou výběr kvalitních surovin. Z dobré rýže můžete stvořit přímo božskou lahůdku, v tomto případě s jablky a skořicí, která vám krásně provoní byt. Sladký nákyp potěší malé i velké. Množství cukru se dá samozřejmě snížit pro vytvoření zdravější varianty. Cukr z ovoce totiž sám o sobě vytváří skvělou chuť.

Potřebujete:

  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 750 ml mléka
  • 3 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • 300 g jablečného pyré
  • 200 g jablek
  • mletá skořice
  • 150 g másla

Postup:

  1. Mírně osolenou rýži uvařte v mléce s třetinou másla doměkka. Vařte tak dlouho, dokud se mléko neodpaří a nakonec přidejte cukr. Dejte mírně vychladit.
  2. V míse utřete žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Vše opatrně smíchejte s uvařenou rýží. 
  3. Polovinu hmoty dejte do pekáče, který nejprve vymažte máslem. V misce si smíchejte nastrouhaná jablka s cukrem, skořicí a jablečným pyré. Tuto směs rozprostřete na rýži a překryjte další vrstvou uvařené rýže.
  4. Nakonec vyšlehejte bílky do hustého sněhu a polijte s nimi rýži. Nechte péct ve vyhřáté troubě 150 °C asi 45 min.