Rakytník je přírodní zázrak - zlepšuje náladu a posiluje imunitu

Sklizeň rakytníku, rakytník řešetláková, ovocňák, rakytníková šťáva

 O rakytníku jste už určitě slyšeli. Ale znáte ho opravdu? Ne náhodou se totiž považuje za za jednu z nejzdravějších plodin na planetě. Na rozdíl od acai, goji a spousty dalších superfoods má navíc tu výhodu, že se pěstuje u nás! Tedy ten, která používáme my v Ovocňáku přesněji na česko-slovenském pomezí ve vlastních sadech. A věřte, že stojí za to si o něm něco přečíst.

Odolný keř s oranžovými bobulemi připomínající jeřabiny roste v Evropě i v Asii. Jeho blahodárné účinky znali už staří Řekové. Bobule obsahují kompletní skladbu aminokyselin, což je v rostlinné říši unikát. Obsahuje také nespočet pro tělo důležitých látek a většinou i v násobně vyšším množství, než ostatní potraviny dávané za příklad. 24x více vitamínu C než citron nebo 3x více vitamínu A než mrkev dokazují, že zařazením této potraviny do svého jídelníčku uděláte pro svou imunitu, krásu pokožky i prevenci srdečních chorob víc, než zobáním kdejakých přípravků.

Středoevropský zázrak

Na co všechno se rakytník používá? Aktuální je zejména posílení imunity, což u rakytníku zaručuje vysoký obsah vitamínu C a dalších antioxidantů. V současné, pro mnohé velmi náročné, situaci rakytník pomůže i svou schopností odbourávat z těla stres a dokonce zvedat náladu. Obsahuje totiž hippophein, látku, která se v těle mění na serotonin přezdívaný hormon dobré nálady.

Rakytník ocení také starší generace. Snižuje tlak, pomáhá při revmatismu, posiluje klouby a používá se i při prevenci srdečních onemocnění.

Navíc funguje regeneračně na pokožku. Posiluje játra, díky čemuž dochází k čištění celého organismu a to se nutně projevuje i na stavu pleti, která je posilněná, regenerovaná, bez pupínků a nečistot. Umí si poradit přímo s akné a používá se při i léčení ekzémů.

A proč to píšeme?

Jasně, tušíte správně. Před šesti lety jsme vysadili ve vlastních sadech v podhůří Bílých Karpat keře plodící tyto zázračné kuličky a letos nás tak čeká už třetí sezóna plná rakytníkových produktů. Zpracováváme ho šetrně tak, abychom v něm zachovali co nejvíce výživných látek.  (díky vitamínu P mu pasterace nijak neuškodí), takže ať už sáhnete po moštu, sirupu nebo šťávě, nejenže si pochutnáte, ale poděkuje vám i vaše zdraví!

Co všechno obsahuje v Ovocňáku tento český superfood?

Rakytník má kyselou chuť a skvěle se doplňuje s jablkem. Nejjednodušší způsob konzumace je zařadit ho do pitného režimu, což je jednoduché díky tomu, že my ho využíváme v produktech, které se hodí v létě, v zimě, na cestách i doma: