Připravit si marshmallows doma je nejen kreativní, ale také zdravější alternativou k běžným kupovaným sladkostem. Jejich příprava je zábava a výsledkem jsou nadýchané a jemné kousky, které lze obohatit přírodními příchutěmi - třeba ovocnými šťávami nebo extrakty.
A proč se pustit do přípravy ároniových marshmallow? Ty totiž neobsahují umělé přísady, barviva ani konzervanty, na rozdíl od těch z obchodu. Domácí varianty jsou navíc skvělým způsobem, jak přizpůsobit složení svým potřebám – například méně sladké či obohacené o vitamíny.
V této variantě přirozená sladkost medu a lahodná chuť aronii zajistí, že si je oblíbí celá rodina ať už samotné nebo například v horké čokoládě, která zahřeje v nepřízni počasí nejen u srdce.
Ingredience na cca 25 kousků:
- 80g bramborového škrobu
- 80g moučkového cukru (lze použít kokosový či jiný)
- 180 ml vody
- 60 ml ároniového sirupu
- 22 g želatiny v prášku
- 330 g cukru (lze použít i kokosový nebo třtinový)
- 385 g medu
- špetka soli
Postup:
- Pečící formu (nebo jinou hranatou nádobu) o velikosti 22 x 22 cm vymažeme lehce neutrálním olejem a vysypeme směsí z moučkového cukru a bramborového škrobu.
- Ve větší kovové nebo plastové míse smícháme 60 ml studené vody, ároniový syrup a želatinu, promícháme a necháme stranou.
- Do středně velkého hrnce nalijeme zbylou vodu (120 ml), přidáme cukr, med a špetku soli. Směs lžící promícháme a na středně velkém ohni vaříme do doby, dokud nezíská 150°C, následně rychle sundáme z plotýnky.
- Za pomocí ručního mixéru na nízký stupeň „rozbijeme“ želatinovou směs a poté pomalu přiléváme medovo-cukrovou směs po stěně mísy a postupně zvyšujeme rychlost mixování, dokud nebude vysoká. Jakmile je na vysoké rychlosti, pokračujeme v přidávání směsi.
- Směs šleháme po dobu cca 5 minut dokud nezíská lesk a na povrchu a nezačne tuhnout, následně ji nalijte do vysypané zapékací mísy a můžeme ji zarovnat za pomocí vlhkých rukou - nechte na kuchyňském pultu odkryté po dobu 12 hodin.
- Vršek marshmallow poprášíme směsí bramborového škrobu a moučkového cukru a následně pomocí špachtle uvolníme strany, vyndáme z formy a položíme na lehce pomoučněnou plochu.
- Poté za pomocí naolejovaného a posypaného nože směsí škrobu a moučkového cukru nakrájíme kostičky o velikosti cca 4 cm a obalíme je ve směsi škrobu a cukru, aby se neslepily.
Dobrou chuť :)