Špaldové piškoty s ovocným želé – zdravé mlsání bez kompromisů

spaldove piskoty ovocnak

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete sahat po klasických sušenkách plných cukru a éček? Špaldové piškoty s ovocným želé jsou trefa do černého!

Lehoučký piškot ze špaldové mouky zasytí a dodá energii, med místo cukru se postará o jemnou a přirozenou sladkost a ovocné pyré vykouzlí svěží chuť bez barviv a zbytečné chemie. A protože k pořádné dobrotě patří i špetka luxusu, nechybí ani vrstva kvalitní hořké čokolády – ta přidá křupavost, bohatou chuť a navíc zvedne náladu.

Sladkost, která je jednoduchá, poctivá a vhodná pro děti i dospělé. Zkrátka mlsání bez výčitek – a s úsměvem.

Vyzkoušejte tento recept a dejte nám vědět, jak rychle se piškoty s ovocným želé staly hitem vaší kuchyně.

Co budete potřebovat na 10 piškotů o velikosti 8 cm?

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 50 g medu
  • špetka soli
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 vanilkového lusku nebo lžička extraktu
  • 90g hladké špaldové mouky
  • 400 g pyré ze zahradního ovoce
  • 10 g plátkové želatiny

Postup:

  1. Plátky želatiny namočíme na 10 minut do studené vody.
  2. Mezitím si v malém kastrůlku začneme pomalu zahřívat ovocné pyré. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji k pyré. Za stálého míchání směs zahříváme, dokud se želatina úplně nerozpustí (dáváme pozor, aby se pyré nevařilo).
  3. Poté směs nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a uložíme do lednice, kde necháme želé ztuhnout.
  4. Bílky se špetkou soli vyšleháme za pomocí ručního mixéru do pevného sněhu.
  5. Následně přidáme vanilkový extrakt (nebo semínka z lusku), rozšlehané žloutky vidličkou a med. Vše jemně promícháme, abychom sníh nerozbili. Přisypeme mouku, zlehka zapracujeme a směs dáme do cukrářského sáčku.
  6. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka o průměru cca 8 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 10–15 minut, dokud piškoty nezezlátnou. Necháme je úplně vychladnout.
  7. Ztuhlé ovocné želé vyndáme z lednice, vykrojíme vykrajovátkem kolečka o průměru 5 cm a pomocí příborového nože je přeneseme na připravené piškoty.
  8. Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni přelijeme do cukrářského sáčku a piškoty s želé jí přelijeme tak, aby želé bylo kompletně překryté.
  9. Hotové kousky necháme v lednici, dokud čokoláda úplně neztuhne.

A pak už si jen dopřejeme sladké mlsání bez výčitek! Dobrou chuť :)