Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete sahat po klasických sušenkách plných cukru a éček? Špaldové piškoty s ovocným želé jsou trefa do černého!
Lehoučký piškot ze špaldové mouky zasytí a dodá energii, med místo cukru se postará o jemnou a přirozenou sladkost a ovocné pyré vykouzlí svěží chuť bez barviv a zbytečné chemie. A protože k pořádné dobrotě patří i špetka luxusu, nechybí ani vrstva kvalitní hořké čokolády – ta přidá křupavost, bohatou chuť a navíc zvedne náladu.
Sladkost, která je jednoduchá, poctivá a vhodná pro děti i dospělé. Zkrátka mlsání bez výčitek – a s úsměvem.
Vyzkoušejte tento recept a dejte nám vědět, jak rychle se piškoty s ovocným želé staly hitem vaší kuchyně.
Co budete potřebovat na 10 piškotů o velikosti 8 cm?
Ingredience:
- 3 vejce
- 50 g medu
- špetka soli
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1/2 vanilkového lusku nebo lžička extraktu
- 90g hladké špaldové mouky
- 400 g pyré ze zahradního ovoce
- 10 g plátkové želatiny
Postup:
- Plátky želatiny namočíme na 10 minut do studené vody.
- Mezitím si v malém kastrůlku začneme pomalu zahřívat ovocné pyré. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji k pyré. Za stálého míchání směs zahříváme, dokud se želatina úplně nerozpustí (dáváme pozor, aby se pyré nevařilo).
- Poté směs nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a uložíme do lednice, kde necháme želé ztuhnout.
- Bílky se špetkou soli vyšleháme za pomocí ručního mixéru do pevného sněhu.
- Následně přidáme vanilkový extrakt (nebo semínka z lusku), rozšlehané žloutky vidličkou a med. Vše jemně promícháme, abychom sníh nerozbili. Přisypeme mouku, zlehka zapracujeme a směs dáme do cukrářského sáčku.
- Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka o průměru cca 8 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 10–15 minut, dokud piškoty nezezlátnou. Necháme je úplně vychladnout.
- Ztuhlé ovocné želé vyndáme z lednice, vykrojíme vykrajovátkem kolečka o průměru 5 cm a pomocí příborového nože je přeneseme na připravené piškoty.
- Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni přelijeme do cukrářského sáčku a piškoty s želé jí přelijeme tak, aby želé bylo kompletně překryté.
- Hotové kousky necháme v lednici, dokud čokoláda úplně neztuhne.
A pak už si jen dopřejeme sladké mlsání bez výčitek! Dobrou chuť :)