Ovocňák se připravuje na sklizeň v sadu Beckov

 

Rakytník, hrušky, meruňky, švestky i višně – to vše pro Vás poctivě pěstujeme v našem sadu v Beckově, abychom Vám následně přinesli ty nejovocnější produkty. A protože přichází letní měsíce, my už se nemůžeme dočkat sklizně. Co to znamená?

Jeden nikdy neví

Staré sedlácké přísloví říká, že úroda není, dokud není pod střechou a my už se několikrát přesvědčili, že je to právě tak. Letos platí nejspíš především u meruněk, které zaskočila nepřízeň počasí, a tak doufáme, že budeme mít alespoň poloviční sklizeň oproti loňsku. To by mělo být asi 8 tun ovoce z více než 800 stromů. I když jsou všechny druhy našeho ovoce chutné a voňavé, tak na meruňky se těšíme nejvíce, a to hlavně na tu nejpozději dozrávající odrůdu, která je prostě hvězda mezi meruňkami a v obchodě na takové nenarazíte.

Co najdete v sadě Ovocňáku v Beckově:

11 ha plných ovocných stromů, které ošetřujeme jen přírodními prostředky
téměř 1500 hrušní několika odrůd
600 višňových stromů
1 hektar rakytníku (a dalších 7 letos přibude)
2 hektary, na kterých je přes 2000 keřů arónie
přes 1300 švestkových stromů
a 800 meruněk

Kdo pro Vás ovoce sklízí

Sady má z rodiny Kořínkových na starost bratr Matěj, který vše organizuje, plánuje a samozřejmě se nevyhne ani práci přímo v sadech. Naopak je to jeho oblíbená část práce. V průběhu roku mu v sadech pomáhá vždy alespoň 7 lidí. V letních měsících ale voláme brigádníky, bez kterých by Ovocňák zkrátka nemohl fungovat. Jsou dny, kdy stačí několik lidí na celý sad a jindy ani 70 párů rukou není dost na práci, kterou potřebujeme zastat. I proto posilujeme mechanizaci a od loňského roku používáme setřasač. Ten nám ale pomáhá jen částečně a třeba na takový rakytník nebo arónii je krátký. Takže tam nastupuje čistá ruční práce...

Nakročeno k BIO

Protože rakytník má desetkrát více vitamínů než pomeranč a je to takové české super-ovoce, poptávka po něm stále roste. Rozhodli jsme se sady, které aktuálně mají 11 hektarů, rozšířit o dalších 7, na kterých se bude pěstovat pouze rakytník. A možná budou společně s arónií prvními plodinami z našich sadů, které budou mít certifikaci BIO. Sady totiž postupně připravujeme na přechod do BIO režimu a rakytník s aronií k ní aktuálně mají nejblíže. Během následujících let pak do BIO režimu převedeme sady celé.

Koukněte na to, jak to u nás vypadá, když sklízíme rakytník nebo meruňky. Není to krása?