Zimní měsíce si po boku horkého Ovocňáka užijete naplno

 

Ovocňákovy mošty rozhodně nejsou pouze letním nápojem. Je pravda, že umí být osvěžující, ale pokud si je připravíte horké, můžete se spolehnout, že si na Vás zima nepřijde. Víte ale jak mošt správně ohřát tak, aby neztratil cenné vitamíny? A jak si horkého Ovocňáka doma připravit? Pojďme se na to podívat.

Ani o vitamín méně

Z horkých moštů můžete získat úplně stejné množství vitamínů jako ze studených. Ovocňákovy mošty mají díky lokálnímu původu ovoce a šetrné pasteraci navíc vitamínů na rozdávání. A to platí i po jejich tepelné úpravě. Mošty můžete (a v zimě budete) ohřívat, jen pozor na vysoké teploty. 

Od teploty 60 °C se začínají v ovoci nejběžnější vitamíny rozkládat a čím déle jsou vystaveny vyšším teplotám, o tím více jich přijdete. Při teplotách nad 85 °C pak změny pocítíte i v chuti a barvě moštu. I proto mi pasterujeme šetrně za nízkých teplot. A vám doporučujeme ohřívat opatrně! Ideální je třeba párou, pokud doma máte kávovar s tryskou. Na sporáku nebo v mikrovlnce pak pomalu a opatrně, ideálně za stálého míchání.

Který je ten pravý

Abyste mošt nejen ohřáli, ale dodali mu šmrnc, můžete použít nejrůznější koření. Ke každé příchuti moštu se hodí něco jiného. Ke stoprocentnímu jablku se hodí skořice a hřebíček a výsledek je sladký a voňavý jako svařené víno, přitom bez kapky alkoholu, takže si mlůžete připít i s dětmi.

Pokud se ale rozhodnete sáhnout třeba po rybízovém moštu, zkombinujte ho raději s rozinkami či jiným sušeným ovocem. To je totiž pak třešničkou na dně dortu. Jak se nasákne sladkým a výrazným moštem, už nebudete potřebovat dezert.

Ovocňák je výtečný na všechny způsoby. Sepsali jsme pro vás proto kupu receptů, kterými se v přípravě moštů můžete inspirovat.

Stvořen pro zimní večery

Pokud se Vám nechce vymýšlet kombinace koření a chcete mít ten nejlepší horký mošt na stole doslova za minutu, připravil pro vás Ovocňák předem namíchaný zimní mošt s vánočním kořením. Nebojte, je úplně stejně poctivý jako ten klasický, pouze jsme přidali výluh z koření, které připomíná Vánoce - skořici, badyán a muškátový oříšek . Tento mošt doma probudí vánoční atmosféru a poslouží také jako neobvyklý dárek, který se dokáže postarat o zdraví Vašich blízkých. 

Hlavně dospělí si pak možná rádi ohřejí druhý z našich zimních moštů - jablko+zázvor. Vylisovanou šťávu ze zázvoru obsahuje ze 4 %, ale věřte, že víc už byste nechtěli. Díky ní má pořádný říz, jablečný mošt mu dává sladkost a výsledkem je rýmičkobijec, který chutná a funguje teplý i studený. A když do něj přidáte něco ostřejšího , pak je to skvělý “společenský” nápoj.

Ovocňák je zkrátka pravým parťákem, na kterého je spoleh po náročné koulovačce i při sledování pohádek. Tak hurá pod deku!