Týdeník fórum - Ovocňák: nejen kvalitní mošty

Ovocňák přináší na český trh kvalitu. Je to sice těžší cesta, ale jediná správná, říká zakladatel

Jméno rodinné firmy Ovocňák je zárukou kvality, a jak sám zakladatel Tomáš Kořínek říká, od založení společnosti se snaží, aby firma neslevila z profesionálního přístupu. Rodina Kořínkova se hesla drží a na trh dodává pouze kvalitní produkty. A má to jeden prostý důvod: „Šizených produktů a služeb je u nás dost a proto se snažíme přinášet kvalitu, je to sice těžší cesta ale my ji považujeme za jedinou správnou!“ vysvětluje syn zakladatele firmy Ovocňák, Tomáš Kořínek mladší.

Tomáš Kořínek, inovátor rodinného podniku, vyrábí společně se svými syny Tomášem a Matějem mošty, pyré a další oblíbené produkty jen z ovoce, bez špetky přidaného cukru, konzervantů a jiných zbytečností. Jejich vzácnou přísadou, která dělá z obyčejného neobyčejné, je rakytník. Původně to ale vypadalo, že budou Kořínkovi dělat něco úplně jiného. Pan Kořínek založil firmu už před 31 lety a začal na československý trh vyvážet zemědělskou techniku ze západu.

V roce 2009 přišel pan Kořínek s myšlenkou přímého prodeje mléka a automatů na mléko. „Když to jde v Itálii a Rakousku, proč ne u nás?“ řekl si tenkrát a měl pravdu. O dva roky později byly automaty všude. Jenže pak přišla krize. „Na automaty mediálně zaútočila mlékařská lobby s největšími hráči na trhu a začala rozsévat strach z konzumace čerstvého mléka, což ovlivnilo jeho prodeje,“ vysvětluje Tomáš. A právě tam přišel jeho táta se zásadní inovací, a to přidat mošty jako nový produkt do automatů.

Myšlenka zpracovávat lokální ovoce a přinášet na trh kvalitu se Kořínkovým zamlouvala, a tak vycestovali do Rakouska a pořídili si první zpracovatelskou linku na lisování ovoce. „Proč právě mošt?“ ptám se. „Protože to bylo to nejjednodušší, nebo to tak alespoň pro začátek vypadalo…“ usmívá se Tomáš spiklenecky.

Firma slaví 10. narozeniny

Dnes už jsou Kořínkovi mnohem dál. Původní nabídka sortimentu se rozšířila o pyré, ovocné plátky, sirupy a dokonce i recyklovatelné stavebnice. Velké plány mají i do budoucna. Kořínkovi chtějí rozšířit sady a výsadbu rakytníku. „Je to skvělá surovina, velmi zdravá a my ji dnes umíme zpracovat,“ uvádí Tomáš. Do budoucna chtějí přesunout celou výrobu na farmu do Beckova, přeci jen tam mají skvělé zázemí, hodně místa a sady 50 metrů od výroby. Navíc výlisky, které z ovoce zůstávají, snědí jejich krávy.

„Přemýšlíme nad rozvojem našeho sušícího programu, a hlavně od příštího roku začínáme kompletně přepínat na BIO produkci, protože i naše farma a sady budou od příštího roku komplet v BIO produkci,“ prozrazuje Tomáš plánované inovace.

U zákazníků jsou podle Kořínkových nejoblíbenější ovocné plátky. „Je to vlastně pyré, natažené na plech a až 30 hodin sušeno v nízkých teplotách. Říkám s oblibou, že je to taková lepší křížala,“ směje se Tomáš a dodává: „A hlavně v různých chutích, bez přidaného cukru a dalších nesmyslů.“

Sám ale svého favorita nemá a chutná mu vše, co vyrábí. Kdyby si ale musel přeci jen vybrat, doporučil by mošt s rakytníkem, nebo zázvorem a plátky s černým ovocem. „Jsou to takové vyhraněné chutě a já mám rád silné kombinace kyselého a sladkého,“ vysvětluje Tomáš svou volbu.

Zákazníci znají cenu zdraví

Zboží od Ovocňáku najdete tam, kde se prodává kvalita. A zákazníci, díky kterým sklízí firma stále rostoucí úspěch, to moc dobře vědí. „Zákazníci hledají kvalitní, české produkty, od českých firem a nesnaží se prostě ušetřit každou korunu. Znají cenu zdraví svého nebo svých dětí a jsou ochotni do něj investovat. A my jsme jim za to neskonale vděční, protože kvalitní produkty prostě nemůžete dělat z nekvalitních surovin, různého původu nebo za použití levných náhražek,“ vysvětluje Tomáš.

Veškeré suroviny pochází od českých a slovenských certifikovaných sadařů a Kořínkovi nepoužívají žádné kupované či dovozované koncentráty. A pokud se o tom chcete přesvědčit na vlastní oči, můžete. „My se nestydíme za to co děláme, klidně přijeďte, rád vás provedu,“ zva naše čtenáře Tomáš Kořínek mladší.

 

 

 

Info box:

Táta a dva synové přišli v roce 2011 s myšlenkou vyrábět kvalitní šťávu z českého ovoce, která na Českém trhu chyběla. Dnes už to nejsou jen mošty, ale i pyré, ovocné plátky a rakytníkové produkty. Většinu potřebných surovin si navíc pěstují sami, a pokud něco chybí, dodají to lokální pěstitelé, které rodina dobře zná.

zdroj : https://media.monitora.cz/pdf-preview/1785/676825264-31164e742f356cb595d4/

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení