Bonbonové ravioli plněné domácí mandlovou ricottou a zahradním ovocem

testoviny

Tyhle barevňoučké a zdravé ravioli plněné domácí mandlovou krémovou ricottou si tvoje děti naprosto zamilují - lze je také připravit ve veganském provedení nebo naprosto bez laktózy!

Samotná výroba domácích těstovin je naprosto jednoduchá a může to být i zábava, pokud k sobě do kuchyně přizvěte pomocníky v podobě dětských ručiček. Velkou výhodou těchto těstoviny je, že si je můžete udělat přesně podle vaší chuti - ať už vynecháte nějakou z barev nebo je budete chtít větší či menší, naplněné více ricottou nebo naopak či snad přidat o kapku více zahradního ovoce? Navíc hotové raviolky lze zamrazit a v nouzi nejvyšší je vhodit do horké vody - během pár minut je oběd na světě!

Jdeme na to?

Ingredience na 6 porcí:

  • 300 g pšeničné hladké mouky (typ "00") + trochu na podmoučení
  • 45 g šťávy z červené řepy
  • 45 g mražených špenátových listů
  • 300 g neloupaných nesolených mandlí
  • 50 g strouhanky
  • 50 g máslo
  • 40 g med
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 1 špetka soli
  • 1 kapsička ovocného pyré ze zahradního ovoce

Mandlová ricotta:

  1. Mandle spaříme, oloupeme a dáme je namočit přes noc, poté je slijeme a propláchneme pod tekoucí vodou. Takto připravené je přemístíme do mixéru a přidáme vodu (cca 600 ml), řádně rozmixujeme dohladka, přidáme dalších 550 ml vody a vše promícháme.
  2. Rozmixované mandle společně s vodou přelijeme přes bavlněnou utěrku a do hrnce vymačkáme co nejvíce mandlového mléka, kolik budeme schopni. Přidáme špetku soli a přivedeme na mírném ohni za občasného míchání k varu, poté vaříme dalších 4 - 5 minut.
  3. Uvařené mandlové mléko stáhneme z plotny a necháme ho vychladnout po dobu 10 - 15 minut. Až se tak stane, přidáme citronovou šťávu a lehce promícháme.
  4. Takto necháme směs odpočívat po dobu 4 - 5 hodin, dokud se lehce "nesrazí". Až se tak stane, umístíme přes mísu bavlněnou utěrku, do té doprostřed naběračkou přendáme mandlové mléko, vše zabalíme, zajistíme gumičkou a necháme v lednici viset nad mísou po
    dobu 6 hodin.
  5. Balíček rozbalíme a krémovou mandlovou ricottu přendáme do košíčku, síta či čehokoliv jiného, v čem ji budeme uchovávat (a může z toho dále vykapávat přebytečná voda), poté ji dáme do lednice.

Bonbonové ravioli:

  1. 100 g mouky vysypeme na pracovní desku tak, aby vytvořila hromádku. Do ní za pomocí lžíce nebo uděláme ďolík, do kterého rozklepneme vejce a za pomocí vidličky ho rozšleháme společně s trochou mouky. Až si budeme jistí, že nám vejce nevyteče, tak rukama vytvoříme hladké nelepivé těsto, které následně zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat po dobu 1 hodiny při pokojové teplotě.
  2. Celý proces opakujeme, ale namísto vejce přidáme do druhé hromádky mouky špenát a následně do třetí šťávu z červené řepy.
  3. Až budou všechna těsta odpočatá, tak je za pomocí válečku nebo stroje na těstoviny vyválíme do plátů. Ty poté rozkrájíme na čtverečky o velikosti 9 x 9 cm.
  4. K okraji uprostřed každého čtverečku dáme trochu ricotty, do té lžičkou uděláme ďolíček, do které dáme ovocné pyré.
  5. Poté ze strany, na které je umístěná ricotta, přehneme kraj tak, aby nám skryl veškerou náplň a rolujeme dále až do konce. Prstem stlačíme boční strany ruličky směrem svrchu k desce tak, aby nám nevytekla žádná náplň a následně každou stlačenou stranu vezmeme mezi
    palec a ukazováček a dáme je k sobě.
  6. Všechny hotové ravioli klademe na pomoučený podklad a dbáme na to, aby se jedna druhé nedotýkaly.

Vaříme a podáváme:

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu.
  2. Mezitím si dáme rozehřát máslo, poté ho smícháme s medem.
  3. Do vroucí vody dáme opatrně těstoviny a vaříme je po dobu 2 minut. Poté je za pomocí síta vyndáme a přemístíme na pánev, přelijeme máslovo-medovou omáčkou, promícháme a přemístíme na talíř.
  4. Hotové ravioli posypeme opečenou strouhankou a podáváme.

Dobrou chuť :)