Zdravé vanilkové linecké cukroví s áronioným džemem

linecke

Vánoce jsou časem, kdy se do našich srdcí snese kouzlo. Všechno nastává ve chvíli, kdy se na obzoru objeví první vánoční hvězda a celý svět se zdá být zahalen do ticha a očekávání.

Cukroví vonící z trouby nás vtahuje do kuchyně, kde se rodinné tajemství předávají z generace na generaci. Ten pravý půvab Vánoc je v tom okamžiku, kdy poprvé okusíme křehké linecké cukroví, které se rozplývá v ústech.. a tady to celé začíná.

Zapomeňte na obavy o zbytečné kalorie a užijte si lahodné linecké cukroví s nádechem zdraví! Tento recept, který obsahuje pohankovou mouku a mandle vám nabídne výjimečnou alternativu toho klasického. Navíc toto cukrovíčko s ároniovým džemem se stane hvězdou u každého stolu, a to i u nejedlíků zdravějších alternativ!

Pochutnejte si na tomto výjimečném spojení tradiční chuti v modernějším a zdravějším pojetí a nezapomeňte, že Vánoce nám připomínají, že kouzlo tohoto času spočívá v tom, jak ho sdílíme s těmi, které máme nejraději.

Pustíme se do pečení?

Na 45 slepených lineckých budete potřebovat:

Na těsto:

  • 100 g loupaných nepražených mandlí nebo mandlové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 60 g ovesných vloček
  • 60 g med
  • 60 g másla
  • 1/2 citronu

Na slepení:

Na posypání:

  • 50g kokosového cukru
  • 2 špetky mleté skořice

 

  1. Máslo vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě.
  2. V mixéru si zvlášť z vloček a mandlí uděláme mouku (zde je třeba klást velký důraz na její jemnost), následně je přesypeme do větší mísy, přidáme pohankovou mouku, kůru z poloviny citronu (bez bílých částí, ty by při pečení nepříjemně zhořkly), med a poté rozehřáté máslo.
  3. Z hotové směsi připravíme homogenní těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc v lednici odpočívat.
  4. Další den si předehřejeme troubu na 170 °C.
  5. Poté vyndáme těsto z lednice, odebereme z něj polovinu a zbylou polovinu vrátíme zpět do lednice.
  6. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 milimetry a vykrájíme z něj oblíbené tvary bez děr, vykrájené placičky umístíme na vyložený plech pečícím papírem a dáme do trouby péct po dobu 5 - 7 minut (záleží na tloušťce těsta), dokud nezačnou lehoučce zlátnout kraje.
  7. Mezitím vyndáme z lednice i druhou polovinu těsta a vykrájíme z ní co nejvíce to půjde, následně do nich uděláme doprostřed menším vykrajovátkem dírky a dáme také péct do trouby po dobu stejného času jako ty předešlé.
  8. Upečené linecké je velice křehké, proto ho nechte kompletně vychladnout přímo na pečícím papíru, až poté je možné je sundat.
  9. V průběhu chladnutí si v mixéru z kokosového cukru se skořicí vytvoříme „moučkový cukr“.
  10. Poté na každou z vychladlých placiček bez díry dáme trochu džemu, lehce ho rozetřeme a přilepíme na vrch druhou polovinu s dírou.
  11. Takto hotové linecké posypeme kokosovým cukrem se skořicí a skladujeme v suchu a chladu po dobu maximálně 14 dnů.

tak dobrou chuť a krásné svátky :)