Bramborové lokše s mákem a povidly

lokse povidla

Tak a máme podzim, listí pomalu opadává, ovoce ze zahrádky je sklizené a zavařené. A proto bychom si rádi připoměli jeden staročeský recept na který se náramně hodí naše povidla :)

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 800 g vařených brambor,
  • 2 vejce,
  • 1 lžička soli,
  • švestková povidla Ovocňák,
  • 100 g mletého máku,
  • 50 g moučkového cukru

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Poté brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Hotové těsto rozdělíme na stejně velké kousky a na pomoučeném vále vyválíme tenké placky. Placky opékáme na pánvi nasucho nebo můžeme pánev lehce potřít sádlem. Hotové placky potřeme švestkovými povidly, zarolujeme a posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podáváme teplé.

Tak dobrou chuť :)