Domácí jahodová granola

granola jahodove pyre

Granola je skvělou volbou pro ty z vás, kteří hledají zdravou, rychlou a chutnou snídani plnou energie, kterou si mohou připravit i na pár dní dopředu, aby tak ráno moc dlouho nehladověli.

Navíc může být vaším zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, které jsou potřeba na to, abyste měli sílu a energii v průběhu dne a dokázali tak čelit kdejaké překážce.

A pokud si ji ještě k tomu všemu připravíte doma, tak si můžete být stoprocentně jisti, že nepotahuje žádné přidané konzervanty, zbytečné cukry navíc a jenom kvalitní suroviny, které jste si sami vybrali.

Pojďme si tedy společně připravit snídani pro celou rodinu a prožít nový den naplno - díky svěží jahodové chuti a jemné vůni po lučním medu si získá srdce všech, kdo ji ochutnají.

Potřebné suroviny na 4 porce:

  • 120g jahodového pyré
  • 60 g lučního medu
  • 200 g ovesných vloček
  • 45 g nepražených loupaných pistácii
  • 40 g nepražených loupaných mandlí
  • 1 špetka jemné soli
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 20 g ovocných jahodových plátků
  • 300 g řeckého jogurtu (případně mléko / alternativa mléka)
  • Med podle chuti

Postup:

  1. Začneme předehřátím trouby na 150°C a připravením si plechu vyloženém pečícím papírem.
  2. Ve velké mísy dáme ovesné vločky, sůl a rozpuštěný kokosový olej společně s jahodovým pyré a vše promícháme, aby se vločky obalily v pyré. Následně přidáme ořechy s lučním medem a vše smícháme ještě jednou.
  3. Směs rozprostřeme na připravený plech a pečeme ji po dobu 50 minut, případně dozlatova, a to za pravidelného otáčení, abychom předešli jejímu spálení.
  4. Upečenou granolu necháme vychladnout a zamícháme do ní nakrájené jahodové plátky.
  5. Hotovou granolu podáváme s řeckým jogurtem (případně přelité mlékem či jeho přírodní alternativou) a medem podle chuti.

V případě potřeby je možné granolu uchovat v uzavřené nádobě po dobu pár dnů.