Linecký koláč s meruňkovo-jahodovou náplní

linecky kolac ovocny mls ovocnak

Meruňkový koláč - to je jako malý kousek slunce na talíři, který vám dokáže rozjasnit den jen svou přítomností na stole. Toto jedinečné spojení křehkého lineckého těsta, šťavnatých meruněk a voňavých sladkých jahod dokáže udělat z obyčejného odpoledne nezapomenutelný okamžik.

V jednoduchosti tohoto receptu je krása. O to náročné jsme se postarali my v Ovocňáku a vytvořili pro vás tu nejlepší meruňkovou náplň. Teď už stačí jen chuť k pečení a během pár okamžiků si můžete užívat vůni nesoucí se z trouby po celé vaší kuchyni.

Ať už si ho dopřejete sami jako odpolední pochoutku s kávou, nebo ho budete sdílet s rodinou a přáteli při oslavě, meruňkový koláč vždy přinese úsměv na tváři. Tak schválně, kdo odolá a zůstane jenom u jednoho kousku?

Pojďme se společně pustit do pečení!

Ingredience na 12 porcí (koláč o velikosti 22 x 3 cm)

  • 220 g hladké pšeničné mouky (typ "00")
  • 10 g bílého cukru krystal
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • 15 ml ledové vody
  • 200 g čerstvých jahod zbavených stopek
  • 400 g meruňkového mlsu

Příprava:

  1. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, cukr a následně na malé kostičky nakrájené studené máslo.
  2. Rychle rukama zapracujeme máslo do mouky tak, abychom získali "drobenku", která při zmáčknutí drží při sobě (pokud nedrží, přidáme trochu ledové vody), poté z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a dáme do lednice odpočívat přes noc.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Těsto necháme povolit pár minut při pokojové teplotě a poté ho za rozválíme na pomoučené ploše do plátu o tloušťce 0,3 cm.
  5. Vyválený plát těsta přeneseme na válečku do formy, vytvarujeme a zbylé okraje ořízneme. Zbytek těsta dáme do lednice.
  6. Těsto propícháme vidličkou na dně i po stranách, naplníme meruňkovým mlsem, přidáme na kostičky nakrájené jahody a dáme zpět do lednice.
  7. Zbylé těsto znovu vyválíme na tloušťku 0,3 cm, poté ho nařežeme na cca 1,5 cm široké plátky, kterými ozdobíme koláč tak, aby nám vytvořily mřížku. Zbylé těsto ořežeme a koláč dáme péct.
  8. Pečeme po dobu 45 minut nebo do zlatova. Poté ho necháme kompletně vychladnout při pokojové teplotě, nakrájíme a podáváme.

Dobrou chuť! :)