Jahodová limonáda z našeho moštu

Jahodová limonáda s bazalkou a balsamicem

 

Sezóna osvěžujících limonád je tu a kavárny se předbíhají v tom, kdo vymyslí zajímavější a exotičtější kombinaci chutí. Ale také v ceně. Není neobvyklé, že za skleničku ovocné limonády dáte přes 50 Kč. Není to škoda? Máme pro vás jednoduchý recept, kde za suroviny dáte mnohem míň, vyhnete se cukru a pochutnáte si možná ještě víc.

 

Základem běžných limonád je nejčastěji sirup vzniklý svařením ovoce a cukru. A to jsme se vyhnuli kupovaným sirupům, kde najdete klidně jen ovocné aroma a žádné ovoce. Důvodem je i to, že pro sklenici limonády stačí jen pár lžiček sladkého sirupu, a v kavárnách tak mohou mít zásoby. Sirup se nekazí, nezabere moc místa… Jenže toho cukru!

 

My jsme proto vymysleli limonádu, do které nemusíte přidat ani zrnko cukru díky tomu, že je přirozeně sladká díky ovocnému moštu. Balsamico ocet v ní zdůrazňuje chuť jahod a bazalka ji ovoní a odobí tak, že bude neodolatelná i na dálku.

 

Na jednu pořádnou sklenici budete potřebovat:

 

5 větších jahod, 

4 lístky čerstvé bazalky

200 ml jahodového moštu, ideálně toho od nás ;)

1 lžičku balsamica, led, 

perlivou nebo obyčejnou vodu na dolití podle vaší chuti

 

Postup

Jahody očistíme, pokrájíme všechny kromě jedné na menší kousky, aby se do sklenice vešly, a vhodíme je do vysoké sklenice. Přidáme bazalku, balzamikový ocet a vše společně rozmačkáme. Směs zalijeme jahodovým moštem, promícháme, přidáme kostky ledu a dolijeme vodou. Lem sklenice můžeme ozdobit zbývající jahodou, kterou nařízneme a posadíme na lem sklenice a bazalkovým lístkem.