Lízátka s rakytníkem a lesními plody

lizatka

Rakytník je známý jako přírodní zdroj vitamínu C, který posiluje imunitu. Sušené lesní plody zároveň lízátkům dodají lízátkům skvělou chuť i důležité antioxidanty. Na rozdíl od kupovaných lízátek si ty domácí můžete připravit přesně podle své chuti – okyselit je citronem, obohatit o kvalitní ovocné složky a také se vyhnout se zbytečným přísadám, jako jsou barviva, konzervanty a nebo umělá aromata, čímž můžete dopřát svým dětem zdravou alternativu bez zbytečné chemie.

Domácí výroba lízátek je zábavná činnost plná kreativity, kterou si užijí děti i dospělí.

Na přípravu těchto lízátek budete potřebovat formu na lízátka, hladké špejle nebo papírové tyčky na lízátka a teploměr na potraviny.

Ingredience:

  • 120 g bílého cukru krystal
  • 35 ml studené vody
  • 20 ml rakytníkové šťávy
  • lesní ovoce sušené mrazem (lze použít také cukrová srdíčka, perličky a další)

Postup:

  1. Ještě před samotným vařením si připravíme formu na lízátka se špejlemi, vysypeme je sušeným ovocem a k plotýnce si dáme skleničku se studenou vodou s kávovou lžičku nebo optimálně štětečkem.
  2. V malém kastrůlku smícháme cukr a vodu a za nízké teploty je za stálého míchání zahříváme do doby, než se cukr kompletně rozpustí - zde pozor, cukrová směs se nesmí vařit, takže jakmile uvidíme kouř, směs stáhneme z plotny (cca 10 minut).
  3. Ve chvíli, kdy dojde ke kompletnímu rozpuštění, tak necháme směs přivést k varu a v tento moment přestaneme s mícháním.
  4. Za pomocí připraveného štětečku v průběhu vaření omýváme stěny hrnce, abychom zajistili rozpuštění cukrových krystalů, které se vytvořily. 
  5. Jakmile směs dosáhne 150°C, stáhneme ji z plotny, přidáme rakytníkovou šťávu a velmi jemným mícháním špejlí ji zapracujeme do směsi.
  6. Po promíchání rychle směs přelijeme do připravené formy a lízátka necháme při pokojové teplotě kompletně vychladnout (cca 2 - 4 hodiny), vyndáme je z formiček a můžeme se pustit do jejich konzumace. 

Tak dobrou chuť :)