Nealko drinky s Ovocňákem

Zahřátý Ovocňák

Ovocňák chutná dobře nejen studený. V chladných měsících vyzkoušejte zahřát náš mošt 100% jablko nebo jablko-hruška na mírném plameni, přidejte skořici, hřebíček a badyán. Ovocný nápoj Vám dodá potřebné vitamíny a pořádně Vás zahřeje. Dobrou chuť!  

Zahřátý Ovocňák se sušeným ovocem

Na zimu a podzim je tento recept naprosto ideální! Pořádně Vás zahřeje a ještě dodá tělu potřebné vitamíny. 

Potřebujete:

  • mošt libovolného výběru
  • sušené rozinky Sultánky
  • sušené jablko či sušené švestky, meruňky, případně i kandované ovoce
  • čerstvý zázvor

Postup:

  1. Vše smíchejte v hrnci a přiveďte k varu. Množství ovoce zvolte podle chuti. Pokud zázvor nemáte nebo tento nápoj připravujete pro děti, můžete ho vynechat. 
  2. Krátce vařte, nápoj přeceďte a můžete podávat. 

Horký voňavý Ovocňák

Tento horký Ovocňák Vás postaví na nohy nejen dávkou vitamínů, ale také tajnou ingrediencí – tou je rum. Proto je tento nápoj určen pouze dospělým. I verze bez alkoholu, kdy rum zkrátka vynecháte, ale určitě stojí za vyzkoušení. 

Potřebujete:

  • 1 litr moštu Ovocňák
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 svitky skořice
  • 6 lžic tmavého rumu

Postup: 

  1. Všechny suroviny zahřejte v hrnci tak, aby se rozpustil cukr. Poté nápoj nalijte do ohnivzdorných sklenic. Můžete přidat také svitky skořice na ozdobu.

Ovocňákovo ledové pohlazení

Potřebujete

  • neperlivá voda
  • Ovocňák dle chuti
  • 1 citron
  • třtinový cukr
  • svazek máty
  • tvořítka na led

Postup:

  1. Do formiček na led nalijte Ovocňáka a nechte pořádně zmrazit, zhruba 3 hodiny by měly stačit. Mátu rozmělněte v rukou nebo či pokrájejte a dejte do džbánku.
  2. Přidejte cukr nebo med dle chuti a pak citrńovou šťávu. Takto připravený nápoj nechte v lednici na půl hodinky vychladit. 
  3. Vychlazený nápoj vyndejte z lednice, přidejte kostky zmrazeného Ovocňáka a podávejte ozdobené plátky citronu. 

Jablečná limonáda s bezinkami a mátou

Ovocňák je letos připraven na letní dětské oslavy u bazénu. Vyzkoušejte si namíchat například tuto limonádu. Je plná vitamínů a v horkém letním dni Vás příjemně ochladí.

Potřebujete:

Postup:

  1. Skleničky, ve kterých budete limonádu podávat dejte vychladit do ledničky. 
  2. Mezitím bezový sirup zalijte jablečným Ovocňákem, přidejte rozmělněnou mátu a pořádně promíchejte. 
  3. Při podávání nalijte vždy do poloviny sklenice připravenou šťávu a dolévejte perlivou vodou. 

Zázvorovo-jablečná limonáda

Varování pro všechny rodiče – pokud tuto limonádu jednou připravíte svým dětem, pravděpodobně ji budou chtít pořád. Je jako dělaná pro posezení s kamarády a navíc je velmi zdravá. Její příprava vyžaduje zdánlivě mnoho ingrediencí, ale všechny určitě doma najdete.

Potřebujete:

  • ¾ šálku čerstvého zázvoru
  • 150 g krupicového cukru
  • 60 ml citronové šťávy
  • 500 - 600 ml vychlazené sodovky

Na dokončení

Postup:

  1. Umytý zázvor i se slupkou nakrájejte na plátky. Vložte je do nepřilnavého hrnce, přidejte cukr a 200 ml vody. 
  2. Míchejte a vařte na mírném plameni, abyste asi po 15 minutách získali hustý sirup. Ten poté přeceďte a vmíchejte do něj 60 mililitrů citronové šťávy. Přilijte sodovku.
  3. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  4. Zázvorový základ pak už jen stačí smíchat s moštem, přidat jablka a lžíci zázvoru. Podávejte s ledem.