Ovocný dort z pyré Jablko, hruška, rakytník podle @marketa_v_troube

Instagramerka @marketa_v_troube pro Ovocňák připravila originální recept na sladký dezert, který bude chutnat dětem i dospělým. Tento ovocný dort z pyré můžete upéct kdykoliv během roku a ovoce libovolně zaměňovat. Je totiž skvělý na všechny způsoby.

 Potřebujete:

 Suroviny na skořápku: 

  • 100 g lískových (nebo jiných oblíbených) oříšků
  • 100 g mouky (jakékoliv, může být hladká, kokosová nebo třeba pohanková)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • 140 g studeného másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice

Suroviny na náplň: 

  • 2 x 200 g mascarpone
  • 2 x 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • moučkový cukr
  • 400 ml vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • 600 ml ovocného pyré od Ovocňáku Jablko, hruška, rakytník

Postup:

  1. Rozmixované oříšky smíchejte s moukou a cukrem.
  2. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Prsty pořádně promíchejte a vytvořte cosi podobného drobence. K té pak přidáme žloutky, kakao, rum a rychle zpracujte v těsto. 
  3. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a dejte do ní těsto, které vytvarujte tak, aby kopírovalo dno formy i vysoké okraje. 
  4. Dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 10–12 minut a mezitím si připravte náplň. 
  5. V misce vyšlehejte smetanu s mascarpone (vše přímo z lednice) a moučkovým cukrem než se začnou dělat špičky. 
  6. Po upečení korpusu ho nechte zchladnout a natřete náplní. V nepřilnavé vysoké pánvi pak už jen rozmíchejte pudinky ve sníženém množství vody a přimíchejte ovocné pyré s cukrem dle chuti. 
  7. Vařte jako by to byl normální pudink a poté ihned nalijte na dort. Po vystydnutí uchovávejte do druhého dne v lednici.