Pečené vepřové koleno s hruškovým pyré

Rozhodně není pravda, že by se Ovocňák musel spojovat pouze se sladkou chutí. Dobře upečené vepřové koleno je prostě radost a my to dobře víme. Doporučujeme ho připravit s cibulí a hruškami. Vypečenou šťávu totiž skvěle posilní Ovocňákovo hruškové pyré.

 Potřebujete:

  • 1 zadní vepřové koleno
  • 3 celé hrušky
  • 500 g hruškového pyré 
  • sůl 
  • pepř celý
  • bobkový list 
  • nové koření
  • 1 větší cibule
  • 1 červená cibule
  • 2 l vody

postup:

  1. Vepřové koleno očistěte a vložte do kastrolu. Přidejte žlutou cibuli, nové koření, celý pepř a bobkový list. Osolte a zalijte vodou, aby bylo koleno ponořené. 
  2. Pak už stačí jen čekat, až se koleno přivede k varu a uvaří do měkka. Trvá to přibližně hodinu a půl dle velikosti kolene. Máte tak čas se mezitím vykoupat v bazénu nebo třeba pracovat na zahradě.
  3. Jakmile bude koleno měkké, tak ho vyndejte a nechte zchladnout. Poté už stačí vykostit maso a vývar přecedit.
  4. Vykostěné koleno mírně podlijte vývarem a přidejte nakrájené hrušky. Dejte prudce opéct do trouby při 230 °C na cca 20 minut. Dle potřeby průběžně podlévejte vývarem. 
  5. Nakonec maso vyjměte a do výpeku vmíchejte hruškové pyré. Podávejte s opečenou červenou či žlutou cibulí a chlebem.