Valentýnské lahůdky s Ovocňákem, které budete chtít přidat do rodinné kuchařky

Dort s jablečným moštem a karamelem

Jablečný mošt dává korpusu vláčnost a šťavnatost, zároveň díky němu nemusíte tolik sladit. Koření mu dává rafinovanost a neodolatelnou vůni. Krémová náplň je lehká jako pírko a karamelová omáčka mu dodává sladkost. My si myslíme, že tenhle dort je jasné vyznání lásky!

  • Korpus:
    2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 šálek bílého cukru krupice
  • ½ šálku změklého másla
  • 1½ šálku jablečného moštu od Ovocňáku
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1½ lžičky skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky nového koření
  • pořádná špetka drceného hřebíčku
  • ¾ šálku vlašských ořechů a pekanových ořechů, nasekaných

Poleva:

  • 340 gramů smetanového sýra typu lučina (pokojová teplota)
  •  4 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 šálku medu
  •  Špetka soli

Karamelová omáčka:

  • 1 šálek cukru krystal
  • 1/4 šálku vody
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání (pokojová teplota)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 lžičky soli

Postup:

  1. V míse smícháme změklé máslo, hnědý cukr a bílý cukr. Poté přidejte vejce a míchejte, dokud se důkladně nespojí. Přidejte jablečný mošt a znovu promíchejte.
  2. V samostatné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, nové koření, skořici a prášek z hřebíčku. Tuto suchou směs vsypte do mokré směsi a míchejte, dokud se nespojí.Nepřemíchávejte!
  3. Pokud přidáváte ořechy (volitelně), přidejte je do mouky a pomocí stěrky je vmíchejte do těsta.
  4. Těsto nalijte do 2 kulatých vymazaných/moukou vysypaných dortových forem o průměru cca 20 cm. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Nechte chvilku zchladnout ve formách a po pár minutách vyndejte.
  5. Jakmile úplně zchladnou, z zabalte je do potravinářské fólie a dejte na noc do mrazáku. (Tento krok není nutný, ale dort bude ještě o něco lepší.)
    Náplň:
  6. Mezitím si připravíme náplň:Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, med a sůl a intenzivně šlehejte, dokud se smetanový sýr lehce neprovzdušní. Lépe to půjde elektrickým šlehačem nežli ručně.

Karamelová omáčka:

  1. Před kompletováním dortu si připravte karamelovou omáčku. O množství se nebojte. Hotová v lednici vydrží klidně i na příští dort. 
  2. Na nepřilnavou pánev nasypte cukr a vodu a zahřívejte na středním plameni 10–12 minut, dokud směs nebude bublat a nezhnědne a cukr se úplně nerozpustí.
  3. Do pánve přidejte smetanu a důkladně promíchejte a nechte směs provařit asi 3 minuty.
  4. Odstraňte z ohně a přidejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a promíchejte do hladka.

Kompletování dortu

Umístěte jeden korpus na dortový stojan a potřete ho polovinou náplně. Pokapejte trochou karamelové omáčky a navrch položte druhý korpus. Vršek tohoto dortu potřeme druhou polovinou náplně a pokapeme další karamelovou omáčkou. 

 

Valentýnské jahodové prossecco s rozmarýnem

Netradiční použití našeho jahodového pyré a drink, který je na Valentýna jako stvořený. Bublinky a růžová barva přece nemohou chybět!

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Jahodové pyré rozmixujte s několika kostkami ledu a šťávou z poloviny citronu na ledovou tříšť.
  2. Do každé sklenice na sekt dejte do cca ⅓ jahodovou tříšť.
  3. zalijte proseccem cca 1-2 cm pod okraj sklenice.
  4. ozdobte jahodou a snítkou rozmarýnu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení