Máme povidla! Obsah: skoro 400 % švestek, nic víc

Vzali jsme švestky z našich sadů a vyrobili jsme z nich pyré, ovocné plátky a teď také povidla. Taková ta správná, poctivá, která neobsahují nic než švestky. A ne ze 100 %, ale skoro ze 400 %! Na 380 gramů našich povidel jsme totiž použili 1,5 kila švestek. Ty jsme redukovali více než 48 hodin a výsledkem jsou nádherně sladká, správně lepivá švestková povidla, do kterých jsme nemuseli dát ani zrnko cukru nebo jiné zbytečnosti.

Schválně. Jaké jsou vaše nejoblíbenější náplně do buchet? Že to nejsou povidla? A měli jste buchty s těmi opravdovými, která chutnají jako koncentrované švestky? Nebo zatím znáte jen ta obyčejná, kupovaná v kelímku, která jsou většinou “vylepšená” cukrem? Zkuste je příště naplnit našimi povidly a pak znovu odpovědět, jaké jsou vaše nejoblíbenější buchty. Tušíme, že odpověď by mohla začínat na p. :-)

Povidla nejsou marmeláda

Malá rekapitulace, protože mnohdy už se pod tíhou supermarketových produktů často zapomnělo, co to jsou opravdu povidla a že to není rozhodně švestková marmeláda:

Na rozdíl od marmelád se povidla tradičně vůbec nesladí a sladkosti se dosahuje tak, že se ovoce zahušťuje varem (dají se i péct v troubě) i několik desítek hodin, až vzniknou lehce lepivá supersladká povidla. Nejznámější a nejobvyklejší jsou povidla švestková, potkáte i hrušková nebo třeba jablečná. 

Pokud ale potkáte švestková s jablky, tak to už není ono a je to podle nás tak trochu podvod a je to spíše pomazánka. Jablka díky vysokému obsahu pektinu zahušťují, a švestek tak na povidla potřebujete mnohem méně, protože konzistence dosáhnete rychleji. Chuť ale nikdy nebude tak výrazná, ostrá a nebudou zkrátka tak lákavá. Takže pozor na složení!

Ovocňákova povidla

U nás složení, ale samozřejmě hlídat nemusíte stejně jako u všech našich produktů. Povidla mají být jen ze švestek? Pak přesně taková uděláme. A proto jsme vzali naše švestky vypěstované ve vlastním sadu v Beckově a utržené úplně na vrcholu zralosti (aby obsahovaly co nejvíce přirozených cukrů a švestkové chuti) a ty jsme vařili tak dlouho, až vznikla dokonalá, lepkavá povidla, ve kterých stojí lžička a do kterých by byla škoda přidávat cokoliv dalšího - žádné konzervanty, žádný cukr, žádná dochucovadla. Jen kilo a půl švestek v každé 380 gramové skleničce.  Aby totiž byla povidla povidly, musí obsahovat ve 100 gramech alespoň 60 gramů cukru a to jde jen z opravdu sladkých, zralých švestek (nebo když přidáte cukr, ale to je fuj!).

A už jste někdy v povidlech narazili na úlomek pecky? Je to docela běžné a nás to strašně štve. Proto my švestky před vařením pasírujeme, abychom v nich neměli ani kousek něčeho, co nechceme!

A co s nimi?

Není to sice marmeláda, ale na chleba si je rozhodně namazat můžete a najdou se i tací v Ovocňáku, kteří nic jiného už nesnídají :-) Ale jsou hlavně skvělou ingrediencí v kuchyni - povidlová náplň do buchet je neodolatelná, švestková omáčka je báječná ke grilovanému masu, patenty - bramborové placky s povidly budou možná ne-Moravákům znít divně, ale jen do prvního ochutnání...