Mošt vs. džus. Znáte rozdíl?

Dát raději přednost moštu nebo džusu? To je otázka, která je důležitější, než se zdá. Málokdo totiž ví, jaký je mezi těmito dvěma ovocnými šťávami rozdíl. Ačkoliv se oba nápoje prezentují jako stoprocentně ovocné, jejich výroba a výsledný obsah živin je úplně jiný.

Světoběžník 100% džus 

Výroba džusu z koncentrátu probíhá tak, že se z vylisované ovocné šťávy odpaří voda. Zůstane jen hustý koncentrát, který pak vyráží na pouť světem. Zde ho jednotlivý výrobci naředí vodou zpět na původní objem. Jenomže během odpařování za vysokých teplot se v ovocné šťávě zničily všechny vitamíny, které jsou citlivé na vysoké teploty a změnila se částečně i chuť. A proto se do džusů z koncentrátu často doplňují vitamíny uměle, aby výrobce mohl říct, že obsahují vitamíny jako ovoce.  

Díky tomuto postupu pak v obchodech najdete džus z mandarinek, manga nebo čínských jablek. Ta se do džusů přidávají nejčastěji, protože největším producentem jablečného koncentrátu na světě je Čína. Zdá se Vám to všechno zbytečně složité? Nám také.

Navíc obzvlášť levnější značky džusů totiž do koncentrátu nepřidávají původní aroma a raději ho prodají kosmetickým firmám. Šílené, co?

Pecivál domácí - mošt

Oproti tomu mošty se vyrábějí standardně z místního ovoce, tedy v našem případě z ovoce jihomoravského. V Ovocňáku je vyrábíme tak, že sklidíme ovoce úplně na vrcholu zralosti, když je nejsladší a nejšťavnatější a to za studena lisujeme, abychom dostali opravdu 100% ovocnou šťávu. Pak ji jen na malou chvíli zahřejeme na 83 stupňů, čímž prodloužíme trvanlivost moštu. Tomuto procesu se říká pasterace. Jedná se o jeden z nejšetrnějších způsobů, jak konzervovat, ale zároveň nápoji ponechat jeho chuť, vůni i výživovou hodnotu. Při šetrné pasteraci si navíc ovoce ponechává 70 % vitamínů a minerálů. Do takto připraveného moštu už více nezasahujeme, jen ho stočíme do bag-in-boxů nebo kapsiček a vyráží rovnou k Vám domů. 

Ta nejlepší chuť

Šetrná výroba moštu se samozřejmě podepisuje na jeho chuti. Mošt chutná jako jablko, které jste zrovna utrhli ze stromu. Může ale chutnat i jako jiné ovoce. V naší nabídce najdete 14 příchutí. Podmínka je jediná – jedná se o ovoce z České republiky a ze Slovenska a nenacestovalo tisíce kilometrů po světě předtím, než se dostalo na Váš stůl.

Mošt zkrátka nad džusy z koncentrátu podle nás vyhrává na celé čáře - v chuti, vůni, výživové hodnotě i vlivu na životní prostředí.