Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné jídlo

Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné jídlo

 

V dnešním článku jsme se v Ovocňáku zaměřili na cenu, protože víme, že právě teď je to při růstu nákladů domácností je to větší téma než kdy jindy. A je obvyklé, že když se škrtí náklady domácností, často je to na úkor kvality. Proto jsme dali dohromady pár tipů, jak ušetřit bez toho, abyste museli ustupovat z nároků na kvalitu.

 

Šťávy jsou jen drahý cukr

 

50% džusy, nektary s ovocem nebo jen ovocné šťávy. Všechny na obalech zobrazují nádherné čerstvé ovoce, které (údajně) obsahují, přitom jsou o tolik levnější než mošty. Jakto? Pravda je, že nejsou! Dáme si tu malou matematiku:

Náš 3 litrový box jablečného moštu stojí 199 Kč, tedy šíleně znějící 67 Kč/litr. Zatímco oblíbená pitíčka s brčkem stojí nějakých 6 - 12 korun za pitíčko, které mívá 200 ml. Jenomže. Zkoušeli jste si to přepočítat? Znamená to, že stojí přibližně 30 - 60 korun za litr, ale ne za litr tekutého ovoce! Ale za litr, ve kterém je ovoce většinou 10 - 20 % a pak spousta cukru nebo jiného sladidla. A cukr je mimochodem bohužel levný stále, zdražování navzdory. Takže to vychází, že stojí spíše 150 - 300 Kč za litr, pokud by mělo pitíčko stejné složení jako Ovocňák. Zkrátka je to drahá sladká voda. 

Tak co začít šetřit tím, že dětem do školy do lahvičky naředíte třeba náš mošt? Budou mít kvalitnější svačinu a ještě ušetříte.

 

Džus není mošt

Levnější než mošty, a přitom se stejným složením, jsou džusy z koncentrátu. Jasně, tady by se dalo spořit. Ale zase je to na úkor kvality. Na rozdíl od moštu, džus z koncentrátu vzniknul tak, že se vylisovalo ovoce a zelenina a svařilo se na minimální objem. A tím se mošt zabil - zničilo se v něm vše zdravé i přirozená chuť ovoce. Pak se naložil a několik dnů, týdnů a někdy i měsíců putoval tento koncentrát do země spotřeby, někdy klidně přes půlku světa. A pak se naředil vodou a zakonzervovat kyselinou askorbovou. A na obal se napsalo, že se přidal vitamín C. Ten ale pochází právě z té kyseliny askorbové, ne z ovoce. To už můžete koupit céčko v tabletách… Takže tady se kloníme k tomu, že lepší je naředit náš mošt na 50 %, než pít 100% džus z koncentrátu.

 

Ovoce jako luxus

 

Jablka jsou často nejlevnější ovoce v obchodě, ale i jejich cena nyní docela běžně přes 40 Kč za kilogram docela zažene chuť, co? Natož kdybyste dětem chteli dopřít třeba maliny nebo jahody. Zrovna jahody navíc drahé i v sezóně, natož mimo ni, kdy ještě k tomu chutnají a mají konzistenci často jako… jablka. A co na to jít chytře a občas čerstvé ovoce proložit ovocným pyré od nás? Na jeden litr pyré se spotřebuje v průměru 1,3 kg ovoce a díky tomu, že používáme jen to na vrcholu zralosti a pasteruje šetrně, jsou výživové hodnoty pyré srovnatelné s těmi z čerstvého ovoce. A ušetříte! 

Nebo vy umíte nakoupit 1 kg českých šťavnatých jablek a 300 gramů zralých malin za 68 Kč? Tolik vás stojí, když koupíte náš 5litrový box, ve kterém navíc tekuté ovoce vydrží týdny a nemusíte každý den hlídat, jestli už nevadne a běhat do obchodu pro čerstvé.



A s troškou práce navíc úspora největší

Když už jsme u toho 5litrového balení. Je to trocha práce navíc, ale kromě toho, že budete šetřit přírodu, ušetříte i rodinný rozpočet. 

Počítejte s námi:

V 5 litrovém bag-in-boxu je zásoba na 41ks 120gramových kapsiček.

Jedna naše 120gramová kapsička meruňkového pyré stojí 28,90 Kč, tedy za 41 kapsiček dáte 1185 Kč.

5 litrový box stejného pyré stojí 344 Kč, tedy skoro 3,5x méně! A přitom stačí použít misky nebo znovuplnitelné kapsičky.  Nebo kdybyste mošt čepovali dětem/sobě opět do láhve, stejně jako to dělali naši rodiče, pamatujete? A tu my máme v nabídce, a třeba i rovnou v balíčku se Zdravou lahví, české výroby, která je báječná). 

A víte co? Používáním bag-in-boxů uděláte radost nám i sobě.  Protože obaly na kapsičky jsou drahé a celá kapsička je náročnější na výrobu, proto jsou o tolik dražší na litr. A toho odpadu… Nám to vůbec nedělá radost a budeme rádi, když nám pomůžete tím, že se rozhodnete šetřit svou peněženku a sáhnete po bag-in-boxech. Nemusejí být v chladu, vydrží otevřené celé týdny a opravdu slibujeme, že za tu trochu práce navíc ta úspora stojí!

 

Vidíte? Ani jednou jsme nemuseli slevit z kvality a přitom jsme ušetřili. Chystáte se šetřit v kuchyni? A využijete některou z našich rad?

 

A tady bych je možná poslal do receptů ne?