Novinkami to tu žije – další 3 jsou z Arónie!

BLOG_ARONIE
Slyšeli jste už někdy o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! A když má nějaké ovoce takovou pověst, nemůžeme si ho nechat utéct! Keříky s černými bobulkami jsme proto vysadili i do našich sadů (ostatně neříká se jí „nejzdravější živý plot“ nadarmo) a arónii zpracováváme do pyré a moštů. Ale není to málo? Je! A tak jsme vymysleli ty nové dobroty napěchované vitamíny hned tři.

Lahodný zachránce civilizace

V čem je tedy to její kouzlo? Plody arónie, to je úplná exploze vitamínů a blahodárnosti. Bobulky plné antioxidantů jsou bohaté na vitamíny C, B, E a P a organické kyseliny. Pomáhají posilovat imunitu, preventivně je můžete konzumovat, abyste předešli chřipce a nachlazení, působí na krevní oběh, snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu, zpevňují cévy a ovlivňují fungování štítné žlázy. Kromě toho je bohatá na na jód, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a obzvlášť nastávající a kojící maminky by na něj neměly zapomínat.

Tak do čeho jsme ji v Ovocňáku schovali?

Šťávička na zdraví

Když vidíme malvice v hroznech, postup se úplně nabízí. LISOVAT! Takovou péči (samozřejmě za studena) jsme dopřáli i arónii. Šťávu z ní jsme šetrně pasterovali při nízkých teplotách, aby si udržela co nejvíce vitamínů a dalších prospěšných látek, a výsledkem je čistá šťáva, která je příjemně trpká a zamilují si ji všichni, kdo nemají rádi přeslazené ovocné nápoje. Lehká svíravá nakyslost příjemně osvěží a do žil vám nalije neředěnou porci zdraví.

Sirupem proti kašli

V druhé novince jsme se vydali cestou něčeho „hutnějšího“. Sladíte si čaj sirupem nebo si ho přidáváte do vody? Tak teď je ta správná chvíle začít nebo tenhle zvyk oprášit! Sirup z arónie je skvělý na oživení teplého nápoje a limonádám i (ne)alkoholickým koktejlům vysloveně sluší. Je bez zrnka cukru a ředění doporučujeme v poměru 1:7. Záleží na chuti, ale minimálně takhle vyrobíte z jedné lahve 2 L nápoje. A tenhle si nebudete brát, když vás trápí kašel. Jeho pravidelným upíjením budete předcházet tomu, aby vás kašel vůbec dostal!

A tahle aróne si vá namaže na chleba!

A ještě houšť! Co může být hustšího po sirupu? Přece džem! Takový snad ani babička nedělá (nebo alespoň žádná, kterou známe). Tahle lahůdka má říz a daleko komplexnější chuť než obyčejné marmelády, které jsou jen sladké. Hořko-trpká lehce nasládlá arónie je k jeho výrobě jako stvořená. Natíráním na čerstvou houstičku po ránu jeho využití nekončí, zázraky s ním dokážete při promazávání vánočního cukroví, perníku nebo dortového korpusu. Je zkrátka sladký a trpký tak akorát, aby chutě odlehčil, osvěžil a podtrhnul. A samozřejmě je 100%. Žádné podivnosti k nastavení, dochucení nebo doslazení v něm nehledejte.

Víc jsme z ní vymačkat snad ani nemohli. Tak v jaké podobě si ji dáte?