S Ovocňákem svačiny, ať utečou bacily!

bacily2

Návrat do škol a školek, časné vstávání a do toho podzimní plískanice. Výsledkem téhle rovnice je každoroční permanentní nudle u nosu a snaha rodičů podpořit imunitu dětí. Zvlášť, pokud vaše mrňousy čeká první kontakt s velkým kolektivem, budou vitaminy víc než jindy potřeba.

Imunitu si dítě buduje už od narození. Protilátky si vytváří proti nejrůznějším vlivům a v kojeneckém věku hraje hlavní roli především kojení. A pak už je to na nás. Tedy na vykouzlení toho správného vyváženého jídelníčku s dostatkem vitamínů. Velkým mezníkem je pak hlavně nástup do školky, kde se potká dítě snad se vším. Takže jak na to?

Určitě by nemělo chybět čerstvé ovoce a zelenina, a to několikrát denně. Když si zrovna nemůžete hrát na Marušku a běžet ke 12 měsíčkům pro jahody, situaci můžete zachránit ovocnými plátky. Vitamínů jsou plné, ovoce v nich neztratilo nic z prospěšných látek a navíc jsou skladné a dají se čapnout do ruky úplně všude.

Nezapomeňte na mléčné výrobky a libové maso, příjem bílkovin je pro děti totiž klíčový. Na správné obranyschopnosti se pak podílí i řada vitamínů (A, C, D) a stopových prvků (třeba selen a zinek). Komu se nechce kvůli doplnění vitamínu A trénovat čelisti chroupáním mrkve, může na přesnídávku sáhnout třeba po mrkvové kapsičce. „Déčko“ si umí naše tělo vytvořit samo pobytem na slunci. Kdyby nám ale počasí nepřálo a neměli jste ani možnost odjet na pořádné prázdniny a vystavit se paprskům tam, jeho dobrým zdrojem z potravy jsou třeba játra, vejce nebo rybí tuk.

Král vitamínu C – Rakytník

Věděli jste, že ho obsahuje 10x víc než pomeranče? Navíc působí antibakteriálně, řadí se mezi superpotraviny, ale hlavně – je to neskutečná dobrota. Tak co takhle kapsička ke svačině, nebo sklenička na doplnění pitného režimu?

Už 25 ml čisté šťávy, třeba v raním čaji, nebo nápoj z našeho rakytníkového sirupu, nabije děti vitamínem C a pokryje doporučenou denní dávku tohoto vitamínu.

V zimě je pocit žízně obecně menší, s tímhle moštem si ale denní přísun tekutin pohlídáte jedna dvě. Díky šetrnému zpracování si navíc mošt zachovává většinu vitamínů a není „natažený” cukry ani jinými přidanými látkami. Můžete ho samozřejmě koupit v kapsičkách anebo koupit pořádnou dávku v 3 nebo 5-litrovém balení a čepovat ho dětem třeba do Zdravé lahve klidně ředěný. Anebo ať si ho načepují sami. Uvidíte, že je to zdravé pití bude hned víc bavit.

A co dál?

  • Pohyb na čerstvém vzduchu, aby se všichni pořádně provětrali,
  • víc vrstev funkčního oblečení, aby se malí divousové při tom běhání nezpotili ani nepromrzli, 
  • spousta lásky a pohody, protože stres (třeba ze školy) imunitu oslabuje,
  • a hygienické návyky „tak akorát“, protože přehnaná hygiena omezuje vnější podněty, na které si pak tělo nemá šanci vybudovat imunitu. 

Tak hurá skákat do louží!