Domácí toastový chléb se zdravou vajíčkovou pomazánkou

toastovychleba

Velikonoce jsou obdobím, kdy se tradičně zdobí vajíčka. Co ale s těmi, pro které si žádní koledníci nepřijdou? Připravte si doma tuhle zdravou vajíčkovou pomazánku, díky které se pár natvrdo uvařených vajec zbavíte a zároveň tak připravíme výživnou a chutnou svačinku téměř celé rodině. A proč si k tomu rovnou neupéct i domácí toastový chléb?

Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept a užijte si vůni čerstvě upečeného pečiva vytaženého přímo z trouby. Nejenže skvěle chutná, ale svou barevností zaujme i menší členy rodiny.

Na toastový chléb o velikosti 30 x 11 cm budete potřebovat:

  • 500 g pšeničné hladké mouky (s podílem bílkovin alespoň 13 %)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 10 g jemné mořské soli
  • 150 ml vody
  • 160 ml moštu z červené řepy
  • 1 čerstvé vejce

A na vajíčkovou pomazánku na 3-4 porce budete potřebovat:

  • 5 uvařených vajec natvrdo
  • 200 g čerstvé kravské ricotty
  • 10 g dijonské hořčice
  • 1/2 šalotky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Do vlažné vody a řepového moštu dáme stejný díl droždí.
  2. Mouku a sůl rozdělíme stejným dílem do dvou misek, do obou přidáme po stejném dílu máslo pokojové teploty, které do mouky zapracujeme prsty.
  3. Následně do jedné z misek nalijeme vodu s droždím a do druhé řepový mošt s droždím.
  4. Ze směsí vypracujeme homogenní těsta, které v přikryté míse potravinovou fólií necháme 2 hodiny (nebo do zdvojnásobení objemu) odpočívat.
  5. Vejce oloupeme a rozkrojíme v půli, vyndáme žloutky, které společně s hořčicí, ricottou, solí a pepřem utřeme za pomocí vidličky.
  6. Vaječné bílky nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou šalotkou je do žloutkovo-ricottové směsi vmícháme. Připravenou pomazánku přikryjeme a necháme v lednici odpočívat.
  7. Vykynutá těsta vyndáme z misek a každé zvlášť rukou roztáhneme do obdélníku 25 x 18 cm. Poté na světlé těsto položíme barevné a roztáhneme ho v případě potřeby do krajů.
  8. Těsto stočíme do roličky a vložíme ho do máslem vymazané formy. Přikryjeme fólií a necháme cca hodinu a půl kynout do zdvojnásobení objemu.
  9. Troubu předehřejeme na 230°C, vykynuté těsto svrchu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut, poté chléb přikryjeme aluminiovou folií a pečeme dalších 15 minut.
  10. Upečený chléb hned po vyndání z trouby vyklepneme z formy a necháme vychladnout.
  11. Vajíčkovou pomazánku servírujeme na opečených nebo čerstvých plátcích chleba dle chuti.

Tip na závěr: Pro zpestření chuti lze do pomazánky přidat ještě nakrájené kyselé okurky nebo nasekané bylinky, ale nejdříve se na tom domluvte se strávníky.