Jahodové knedlíky s pyré od Ovocňáka

U ovocných knedlíků ještě zůstaneme, protože s Ovocňákem jsou zkrátka nejlepší. Tyto jsme se rozhodli vyzkoušet se zakysanou smetanou, která nás v kombinaci s ovocem velmi mile překvapila. Vyzkoušejte sami a uvidíte, že tento sladký oběd je jako dělaný na bezstarostné dny plné slunce.

 Potřebujete:

  • 15 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 330 ml mléka
  • 750 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 600 g jahod
  • 100 g moučkového cukru na posypání
  • 300 g zakysané smetany
  • 300 g jahodového pyré

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte s cukrem, rozřeďte malým množstvím vlažného mléka, přidejte trochu mouky a rozmíchejte. Vznikne kvásek, který nechte vykynout.
  2. Do zbylé mouky přidejte vejce, sůl, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto a nechte znovu vykynout.
  3. Těsto rozválejte na silnější plát a nakrájejte na čtverce. Poté do čtverců vložte očištěné jahody, pečlivě zabalte a nechejte ještě jednou vykynout.
  4. Vykynuté knedlíky se vaří v mírně osolené vodě 10-12 minut. Po uvaření je ihned propíchněte, aby z nich unikala pára a knedlíky se nesrazily.
  5. Do zakysané smetany vmíchejte jahodové pyré. Knedlíky podávejte podlité smetanou s pyré, případně je můžete posypat moučkovým cukrem.