Kynuté meruňkové knedlíky s meruňkovou šlehačkou

Ovocňák k obědu – to zní jako plán. Tradiční kynuté knedlíky s meruňkami patří mezi velmi oblíbená jídla a s Ovocňákem jim můžete dodat svěží šmrnc díky ochucené šlehačce. 

Potřebujete:

  • 15 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 330 ml mléka
  • 750 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl 
  • 600 g meruněk
  • 100 g moučkového cukru na posypání
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 300 g meruňkového pyré

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte s cukrem, rozřeďte malým množstvím vlažného mléka, přidejte trochu mouky a rozmíchejte. Vznikne vám kvásek, který nechte vykynout.
  2. Do zbylé mouky přidejte vejce, sůl, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto a znovu dejte vykynout. 
  3. Těsto rozválejte na silnější plát a nakrájejte na čtverce. Poté do těchto čtverců vložte meruňky, které pečlivě zabalte a nechejte ještě jednou vykynout.
  4. Vykynuté knedlíky vařte v mírně osolené vodě 10-12 minut. 
  5. Po uvaření ihned propíchněte, aby mohla uniknout pára a knedlíky se nesrazily.
  6. Posledním krokem je příprava smetany, kterou stačí vyšlehat dotuha a jemně do ní vmíchat meruňkové pyré, popřípadě dosladit moučovým cukrem.
  7. Knedlíky se podávají zalité smetanou, případně je můžete posypat skořicí nebo kakaem.