Máslové domácí croissanty s povidly jako z Paříže

croissant

V dnešním receptu se vydáme na cestu za vytvořením dokonalých francouzských croissantů přímo z pohodlí vaší vlastní kuchyně. A každý, kdo miluje toto neodolatelně křehké pečivo, ví, že tajemství tkví ve správném těstě.

Přestože se může zdát, že příprava tohoto pečiva je vyhrazena jen profesionálním pekařům, s tímto receptem to zvládne s lehkostí naprosto každý!

Začněme tedy od základu, a to voňavým kynutým těstem. Poté si spolu projdeme cestou překládání másla tak, abychom nepřišli o jedinou tenoučkou vrstvu, která nám pomůže k vytvoří finální křehkosti a unikátní chuti. K samotnému rolování těsta do tvaru rohlíčků již můžete pozvat i menší kuchaře, kteří vám určitě rádi pomůžou, stejně tak s plněním croissantů téměř několik okamžiků po jeho upečení dozlatova.

Nezapomeňte, že v tomto příběhu jste vy tím hlavním šéfkuchařem. Už samotný proces bude zábava, kterým vás bude doprovázet vůně a jemnost listového těsta. Navíc v průběhu jeho příprav budete mít spoustu času na to si udělat svou oblíbenou kávu a na chvíli se přenést do cukrárny na rohu v romantické Francii.

Po těchto croissantech zbydou během pár okamžiků pouze drobečky, na to vemte baret! A pokud něco zůstane, není nic špatného na tom si udělat radost i zítra, ať už to bude k snídani, odpolední kávě nebo kdykoliv vás přepadne touha po luxusním pečivu.. Vždyť kdo by odolal druhému kousku domácího štěstí? Bon appétit! 🥐✨

Ingredience na 9 kusů:

  • 500 g pšeničné hladké mouky typu „0“ (s obsahem proteinů 13,5 % a více)
  • 50 g bílého cukru krystal
  • 10 g soli jemné
  • 250 g filtrované nebo balené vody
  • 350 g kvalitního másla (s obsahem tuku 83 % a více)
  • 30 g čerstvého droždí
  • hrušková nebo švestková povidla

Postup:

1. den

  1. Máslo vyndáme z lednice, rozdělíme ho na 100 g a 250 g. Z větší části másla uděláme obdélník o velikosti 20 x 18 cm a to tak, že si rozměry vyznačíme tužkou na pečící papír doprostřed, otočíme ho pokreslenou stranou dolů, doprostřed obrazce dáme máslo, přikryjeme druhým pečícím papírem a válečkem máslo rozválíme do krajů. Takto vytvarovaný obdélník dáme do lednice.
  2. Do odměřené vody při teplotě 24 - 26 °C dáme droždí a rozmícháme ho do ztracena.
  3. Ve velké míse zkombinujeme mouku, cukr, sůl a přilijeme vodu s droždím, vše zapracujeme v homogenní směs.
  4. Do těsta přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a znovu hněteme alespoň po dobu 10 minut (nebo lze použít kuchyňský robot), dokud se těsto nestane elastickým.
  5. Hotové těsto necháme odpočívat při pokojové teplotě do trojnásobného zvětšení (cca 2 hodiny).
  6. Po vykynutí těsto z mísy vydáme a prsty z něj vytvarujeme obdélník, kde ho na třetiny přeložíme do sebe (vytvarujeme obdelník), vložíme jej do zapékací mísy, přikryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice kynout přes noc.

2. den

  1. Těsto z lednice vyndáme na pomoučenou plochu a vyválíme na velikost 45 x 20 cm.
  2. Doprostřed plátu umístíme vytvarované máslo do obdélníku a těstem ho přeložíme do sandwiche tak, aby nikde nebylo prázdné místo bez másla (pokud jsme vyváleli těsto trochu více, tak je třeba ho odkrojit).
  3. Těsto vyválíme na délku 60 cm. V prvních 10 cm zleva těsto přeložíme zkraje dovnitř a to stejné uděláme na druhé straně v 20 cm. Následně těsto přeložíme znovu v půli a nařízneme kraje aby se uvolnil tlak a vzduch.
  4. Těsto vyválíme znovu na délku 60 cm. Těsto v první 1/3 zleva přeložíme do středu a to stejné uděláme s pravou stranou. Hotové listové těsto dáme odpočívat do lednice na 1 hodinu.
  5. Po odpočinutí těsto vyndáme na pomoučenou desku a vyválíme ho na velikost 50 x 30 cm.
  6. Těsto rozřežeme na trojúhelníky a to tak, že v spodní delší levé části si označíme prvních 5 cm a následně každých 10 cm. To stejné uděláme na horní části ale zprava a následně body spojíme (Př. První levý bod s prvním levým horním bodem a následně druhý spodní levý bod, dále už to půjde samo).
  7. Mezitím dáme vařit 1 litr vody v konvici.
  8. Následně si vzniklý trojúhelníček položíme delší stranou k sobě, lehce spodní rohy roztáhneme a od spodní části začneme těsto rolovat až ke špičce. Hotový croissant přeneseme na menší kousek pečícího papíru (každý croissant zvlášť). Takto opakujeme proces se všemi trojúhelníčky. Následně je dáme všechny na pečící plech s řádným odstupem cca 5 - 7 cm od sebe, dáme je do trouby a k nim dospod trouby přidáme hrnec s uvařenou vodou. Troubu zavřeme a croissanty necháme odpočívat po dobu cca 2 hodin dokud nevykynou.
  9. Vykynuté croissanty potřeme za pomocí mašlovačky mlékem a dáme je péct do předehřáté trouby na 190°C  po dobu 20 minut nebo do jejich zezlátnutí.

Plnění:

Croissanty lze rozříznout v půli a namazat hruškovými povidly nebo do croissantu z vespod udělat lehce díru nožem a za pomocí cukrářského sáčku do něj povidla vstříknout.

Dobrou chuť :)