Dobré, až to mrazí! Přinášíme Ovocňákovu sklizeň letních receptů

mceclip0-161

V lednici se uchovává Ovocňák celkem běžně, i když tam vůbec být nemusí. Zkusili jste ho ale dát do mrazáku? Aha! My si s ovocem vždycky rádi vyhrajeme – při pěstování, zpracování, i v kuchyni – a tak se urodila tahle sklizeň letních receptů. Máte v hlavě Ovocňáka jen jako svačinu pro nejmenší? Tak tenhle obrázek hoďte rychle za hlavu. Vymysleli jsme pro vás totiž několik tipů na dobroty, které v horkých dnech ocení nejen děti.

Když se řekne pyré

Při tvorbě domácí zmrzliny můžete použít různé základní suroviny, rozhodování ale většinou ovlivňují dvě věci - jestli máte k dispozici čerstvé ovoce a jestli máte dostatek času se jeho zpracování věnovat. Pokud chystáte pohoštění na poslední chvíli nebo máte za zády neposedné dítě, výlet do obchodu a následné mixování si rádi ušetříte. A v tom okamžiku vstupují na scénu naše mošty a pyré, které poslouží jako základ stejně dobře. U obou typů zmrzlin počítejte s tím, že bude tužší a “zmrzlejší” než její kamarádky z obchodu, a pokud nemáte zmrzlinovač, textura bude lehce hrubší, protože se v ní vytvoří větší krystalky vody. Podle svojí chuti také zhodnoťte přidávání cukru. Ovoce je dost sladké samo o sobě, někdo ho nepotřebuje dosladit vůbec, někdo přidá lžičku a někteří si rádi osladí život trochu víc. Připravený základ by měl být každopádně o malinko sladší než pyré, které byste jedli normálně, chlad totiž sladkost tlumí. A volba ovoce? Podle chuti! Ale podle nás? Jablko, hruška nebo švestka jsou hvězdy vodové kategorie, višeň, jahoda nebo meruňka si zase užijí smetanovou lázeň.

Smetanová

Na první tip doporučujeme pořídit rovnou náš bag-in-box, protože téhle zmrzky nebudete mít jen tak dost. Zkuste z nich vykouzlit třeba višňovou smetanovou zmrzlinu! Potřebovat budete jen špetku mleté skořice, půlpytlík vanilkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání (33 %), ideálně čerstvé višně a 300 g našeho višňového pyré. Vyšlehejte šlehačku s cukrem, směs vmíchejte do pyré a přidejte višně a skořici podle chuti. Šup s tím do mrazáku a pak už stačí servírovat! Buď samotné nebo s porcí višní a šlehačky navíc.

Vodovka

Kdo neholduje smetanovým zmrzlinám, ocení „vodovku“, která je navíc hotová za 10 vteřin! Vyberte si svoje oblíbené pyré, do 500 g vmíchejte 80 g cukru, nalijte do formiček, vsuňte špejle a po pár hodinách v mrazáku můžete lízat! Fajnšmekři můžou přidat citronovou šťávu i kousky čerstvého ovoce.

Jogurtová

Pro ty, kdo se bojí kulinárních experimentů na vlastní pěst, jsme tuhle chuťovou cestičku trošku prošlápli předem. Marketa_v_troubě vymyslela skvělé hruškovo-rakyníkové nanuky, které okořenila solí a kardamomem a zjemnila řeckým jogurtem s kapkou medu. Jsou famózní a ověřené!

Ovocňák iacta est! neboli Kostky jsou… zmraženy!

Pitný režim je důležitý, ale má to svoje hranice. Čistá voda se totiž dost rychle „přejí“ a zkrátka se pitný režim doplňuje snáz něčím dobrým. :-) Pokud už jste vyzkoušeli zaručené recepty jako oživit karafu citrusy, mátou, malinami, ale vaše chuťové pohárky pořád volají po změně, pojďte na to jinak. Vyberte si svůj oblíbený mošt, nalijte ho do tvořítek na led a nechte zmrznout. Půlku sklenice pak naplňte kostkami Ovoledu, dolijte vodou nebo sodovkou a nechte se pomalu osvěžovat lehkým ovocným nápojem. 

Dětem cuc zakázán

Máte dojem, že všechny typy pohoštění už jste viděli? A co takhle nanuky v dospělácké verzi? Tyhle zmrzliny okoření každou letní party. Vyberte si svůj oblíbený koktejlový základ (vodkou a ginem určitě nic nezkazíte) a podle chuti přidejte buď náš mošt nebo trochu pyré. Zkušení mixologové můžou přihodit do nanuku i snítku bylinky, plátek citronu nebo malé bobulové ovoce. Zamrazit i se špejlí… a nepřehnat to! Tyhle zmrzliny sice chutnají jako nebe, jsou ale pekelně zrádné.

Není na co čekat. Pyré a mošty na linku, tvořítka a špejle do ruky! Připravte si ledové pohoštění, ze kterého ale roztaje nejedno srdce.