Zdravě, chutně, barevně! Ovocňák přináší tipy na svačiny, které si zamilují děti i rodiče

svaciny_siroka

Aby se lákavostí vyrovnala nezdravým mlskám z automatu, předčila je výživovou hodnotou a byla ještě tak cool, že nepoletí zabalená rovnou do koše. SVAČINA! Housky se sýrem se nedají jíst denně, a tak daly všechny plody z našich sadů hlavy dohromady a přispěchaly na pomoc se šťavnatými tipy na ty nejlepší laskominy do školních lavic.

Co dát dětem k svačině?

Vymýšlet každé ráno dvě varianty svačiny není žádný med. Jenže když to necháte na školákovi, skončí to chipsy a tyčinkou z obchodu na rohu. Taková svačina má nulovou nutriční hodnotu a hlad se o slovo přihlásí znovu do půl hodiny. Proč je důležité svačiny nezanedbat? Organismu dodají energii, pomáhají udržovat soustředění, předcházíte tak vzniku úrazů, obezity i poruch příjmů potravy.

Dopolední energetický nášup

Od snídaně do oběda je daleko a tělo potřebuje pořádnou dávku energie, aby malý koumák udržel pozornost. Na vlně těch správných sacharidů už na pomoc surfuje Ovocňák! Pyré nebo plátky v sobě mají přesně ty přírodní cukry, které organismus potřebuje. Oboje vyrábíme z českého ovoce a všechny kapsičky i plátky se pyšní pořádnou porcí vitamínů a vlákniny. Přihoďte k nim do krabičky kousek dobrého celozrnného pečiva s pomazánkou a svačina je na světě.

Čapnout do ruky a kousat za pochodu? Na to jsou cupcaky jak dělané! Tyhle se u nás pekly na Velikonoce, ale odmyslete si vajíčka na ozdobu… no nevypadá to jako super jídlo na velkou přestávku? 

Energie na odpolední aktivity

Ani odpoledne se neobejde bez něčeho dobrého na zub, zvlášť, jestli děti čekají sportovní aktivity a kroužky. Druhá svačina už nemusí obsahovat takové množství sacharidů, sáhněte spíš po potravinách s nižším glykemickým indexem. Že v tom případě nemá Ovocňák co nabídnout? A to bychom se hádali. Jestli bojujete s časem, zabalte malému mlsounovi bílý jogurt nebo tvaroh s hrstičkou vloček a trochou pyré na dochucení a oslazení. Přihodit můžete i nasekané ořechy nebo semínka. 

Chce trávit čas u trouby? Co takový slaný mrkvový koláč! Na těsto budete potřebovat 200 g hladké špaldové mouky (můžete si vybrat, jestli vám víc vyhovuje bílá nebo celozrnná), 140 g sádla, vejce a trochu soli. Těsto vypracujte, vystete jím formu, nezapomeňte na okraje, propíchejte vidličkou a pečte  10 minut na 180°C. A náplň? Mrkvová! S mrkví se nemusíte vařit ani mixovat. Mrkvové pyré smíchejte s trochou smetany, ricottou, strouhaným tvrdým sýrem (třeba goudou), přidejte tři vejce, sůl a koření nebo bylinky podle chuti a dejte dopéct na 150 °C dozlatova. Dítě nebude honit odpoledne a večer mlsná a vy budete mít radost z originální a zdravé svačiny.

Bez pití jako by svačina nebyla

Lahvička s pitím ke svačině patří. Boje o každý vypitý centilitr většinou bohužel také. Čistá voda zkrátka nepatří k oblíbeným nápojům školáků a rodiče zase (správně) odmítají plnit lahvičky limonádami a colou. A co takhle mošt? Chutná, jako byste si ho sami vyrobili z ovoce ze zahrádky, a oproti džusíkům s brčkem má několik výhod. Vyrábíme ho z toho nejzralejšího ovoce, takže je přirozeně sladký bez přídavku cukrů, a lisujeme ho za studena, takže získáme 100% ovocnou šťávu. Pak už se jen pasterací postaráme o to, že vám doma déle vydrží, a takhle zpracovaný si na rozdíl od džusů zachová 70 % všech vitamínů i minerálů. Z bag-in-boxů ho můžete nalít do zdravé lahvičky a naředit vodou podle libosti.

Takže jak má vypadat svačina?

Napište si seznam základních složek, náplní a doplňků a ty pak volně kombinujte. Základní svačinová rovnice je jednoduchá: 

  • komplexní sacharidy (kvalitní pečivo)
  • bílkoviny (vejce, kvalitní šunky, mléčné výrobky)
  • rostlinné tuky
  • vláknina
  • to všechno doplněné o ovoce a zeleninu.

Ať už připravíte cokoli, základ vám ulehčí třeba Svačinový box zdravá sváča, kde najdete kromě moštů a kapsiček i několik ovocných plátků a svačinovou krabičku v růžové nebo modré barvě.